*

Zo pakken jullie klimaatverandering aan

104 keer bekeken

Met de hand wassen, minder stoken en slimmer koken. Deze en meer ideeën droegen luisteraars aan na onze oproep: wat doe jij tegen klimaatverandering?

Willy Rem reageerde: "Ik was alles op de hand, en droog aan de waslijn. Heb geen droger. Heb ook geen koelkast meer, kaas en boter ligt op een koele plek. Verder hergebruik ik water en heb ik geen geen auto."

Toon van der Ven wil dat we minder stoken. "Vaak is het onnodig warm!" Hij trekt nu een extra trui aan als het fris is.

Het is veel dingen niet doen, zegt kringloopboer Hugo Spruit. "ik ga nooit met vliegtuig op vakantie en koop geen nieuwe kleding." Verder let hij op wat hij koopt: producten die duurzaam zijn en uit de regio komen.

We moeten het over de overbevolking hebben, zeggen Bert van der Linden en Cees Speklé.

"Het allerbeste dat helpt is groen stemmen: zorgen dat er mensen aan de macht komen die echt het probleem aangaan", zegt acteur Sieger Sloot. "Maar zo lang er geen verkiezingen zijn is het volgende dat goed helpt: maatschappelijke druk uitoefenen."

Men moet zuiniger rijden, onder meer door minder op te trekken, vindt Martin Kroon, oud-projectleider snelheidslimieten/Het Nieuwe Rijden

Martin Kock doet niets. "Er zijn steeds meer auto's op de weg en de broeikasgassen blijven stijgen. Het glas is niet half leeg. Het glas is bijna helemaal leeg." Hij noemt zichzelf een realistische pessimist.

Karin van de Beek mailde ons: "korter douchen, slimmer koken en vooral de verwarming lager zetten en een Noorse trui aantrekken."

Jos van Eijndhoven wenst "het gezond verstand" vaker te gebruiken. "Heel even nadenken voordat je iets doet, koopt, gebruikt, weggooid. Met het klimaat in het achterhoofd eerst tot tien tellen."

Voor John La Haye is klimaat-bewust leven een hobby. Hij heeft vele duurzame oplossingen op zijn binnenvaartsschip, zoals een droogtoilet en een waterzuiveringssysteem.

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen