*

Kerkgangers in Staphorst veelbesproken: 'Bang dat het negatief op alle gelovigen afstraalt'

Tessa (Redactie) 166 keer bekeken

Veel reacties vanmorgen op de stelling 'Ook kerkgangers in Staphorst moeten hun verantwoordelijk nemen'. Terwijl verschillende gemeenten dit weekend vanwege de nieuwe coronamaatregelen boetes uitdeelden voor illegale feesten, maakten kerken in Staphorst gebruik van haar uitzonderingspositie.

Tijdens drie verschillende kerkdiensten kwamen in Staphorst gisteren honderden mensen bij elkaar zonder mondkapje op. Ook werd er gezongen. Drie luisteraars aan het woord.

Arja: 'Ik ben bang dat het negatief op alle gelovigen afstraalt'

"Ik ben heel erg verbaasd, teleurgesteld dat mensen dat doen", laat Arja Uittenbogaard weten. "Ik heb het idee dat dat niet kan, met zo veel mensen in één gebouw. Bij ons in de kerk mag je met 85 personen binnen, bijna op het te secure af naar mijn idee." Sommige diensten woont Anja online bij, soms gaat ze naar bij de bijeenkomsten. "Het is maar net hoe het uitkomt."

"Er wordt niet gezongen, staat veel meer dan anderhalve meter uit elkaar, en je gaat heel gedoseerd weer aar buiten. Ik voel me in de AH minder veilig dan in de kerk, daar loopt iedereen door elkaar. Ik ben bang dat het op alle gelovigen afstraalt, dat alles over één kam geschoren wordt."

Herman: 'Ze hebben verantwoordelijkheid genomen'

Herman de Heus hoorde de oproep vanmorgen en belde naar de studio. "Ze hebben verantwoordelijkheid genomen", zegt hij over de kerken in Staphorst. Een kerk waar 2400 man in kan, zit nu 600 man in. Er is niks aan de hand. Ik ga naar een kerk waar 2000 man in kan, wij doen het hetzelfde. Gisteren was ik niet aan de beurt, dus ben ik niet geweest. Maar als je afstand houdt, gebeurt er niks. En je kan best zachtjes zingen."

Herman begrijpt wel dat mensen verontwaardigd zijn. "Maar dan zeg ik, geef andere mensen dezelfde mogelijkheden als wij. Ik ben niet bang voor mijn eigen gezondheid, totaal niet. Je moet wel je verstand gebruiken. Als ik ziek word, is het de wil van god. Maar als je het moet krijgen, dan krijg je gewoon het coronavirus."

Els: 'Er moet ingegrepen worden'

Els Bertus is zelf niet kerkgebonden, maar wilde wel reageren op de stelling. "Kerken in Staphorst verknoeien het voor de rest van de Nederlandse kerken. Dit wordt als een middel gebruikt om te laten zien: wij doen het, want wij mogen het."

Els vindt het kwalijk dat er wel zo veel mensen in een kerk mogen zijn, maar bijvoorbeeld niet in een theater. "Ik snap niet dat die uitzondering wordt gemaakt. Mensen vinden dat ze er alle recht op hebben om dat te doen. Dit gaat niet, moet de overheid zeggen. En zingen al helemaal niet. Koren krijgen wél allerlei regels opgelegd."

"Als mensen niet beseffen dat ze anderen aan risico's blootstellen - want ze gaan vandaag ook naar de supermarkt en de bakker - dan moet het ingeperkt worden. Er moet goed gekeken worden naar wat voor de volksgezondheid nodig is en ingrijpen."

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen