*

'Coach moet niet het doel hebben kind af te leveren dat presteert'

Anouk Redactie 228 keer bekeken

De afgelopen periode komen verhalen naar buiten van mishandelde turntalenten. Het brengt in Stand.nl de vraag naar boven of de druk op jonge talenten niet te hoog is. "Het is belangrijk dat de coach het niet doet om een kind af te leveren dat presteert", zegt oud-schaatser Mark Tuitert.

In topsport is de intrinsieke motivatie belangrijk, maar bij een kind van 6 of 7 weet je niet of die aanwezig is. "Tot je 12e moet het vanzelf gaan. Je moet niet pushen om fysiek naar de grens te gaan." In bepaalde sporten, zoals turnen, is dat wel van jongs af aan nodig om de top te bereiken. "Wil je de top halen, is dat belangrijk?"

'Daar wringt de schoen'

In onze community schrijft Henk Nienhuis ook dat bij een echt sporttalent, het vanzelf gaat. "De druk die ouders opleggen aan hun kids, die denken dat hun kind talent heeft en vijf keer móét trainen om de top te halen, daar wringt de schoen."

Op Radio 1 uit communitylid Paul Kwakkebos zijn vermoeden dat een groot deel van het probleem ligt bij de resultaatgedrevenheid van sportbonden. Door de druk van de bonden wordt alles op alles gezet om doelen te behalen. "Een trainer heeft een poel kinderen waarmee hij het moet doen. De ontwikkeling kan een jaar duren, maar het mag maar een maand duren. Het is een enorme druk waar waarschijnlijk dat onverantwoorde gedrag uit voortkomt."

Carrière van de trainer

"De trainers gaan vooral voor hun eigen carrièreperspectief", zegt ook voormalig tophockeyer Jacques Brinkman. "Daar zit het probleem in." Tegelijkertijd benadrukt hij de mooie kant van topsport.

Dat een kind soms een richting op wordt geduwd 'is logisch'. "Kijk naar Max Verstappen. Ik verzin het niet om mijn kind met 3 jaar in een kart te stoppen, dat doet Jos wel."

Als je de top wil halen, zal je daar veel voor moeten doen. Daar is niets mis mee, vindt Brinkman, omdat het deel is van het leven en kinderen zo ook veel leren. "Ik hoor nu vooral negatieve dingen, maar plezier staat altijd voorop."

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen