*

Omstreden standbeelden weghalen of niet?

ProfielfotoTeunie Stoffele 251 keer bekeken

Op meerdere plekken in de wereld worden omstreden standbeelden van historische personen omver getrokken of verwijderd uit protest tegen racisme. Azarags Talebi belde naar Stand.nl. Hij vindt dat je de beelden moet laten staan.

Het mooie aan Nederland is dat je hier juist alles kunt zien.

Talebi vluchtte met zijn familie uit Iran. "Het mooie aan Nederland is dat je hier juist alles kunt zien." 

Volgens hem kun je de geschiedenis niet wegpoetsen door de beelden weg te halen, maar kun je juist de bevolking bewust maken door je geschiedenis te vertellen. "Het kan een herinnering zijn voor de bevolking. Hoe makkelijk wij als mens de verkeerde keuzes maken." 

Volgens Saida, die vanuit Den Haag belde kun je de beelden het beste van context voorzien zodat mensen ook zien welke foute daden een historische figuur is begaan. Ook vindt zij het onbegrijpelijk dat Nelson Mandela weggemoffeld staat in de stad. "Zet hem naast het station. En zet Winny erbij!"

JP Coen 

Roy Drommel is fractievoorzitter van GroenLinks Hoorn en wil al jaren dat het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen uit het straatbeeld wordt verwijderd. "Ik vind dat de Black Lives Matter-beweging duidelijker maakt dan ooit waar het institutioneel racisme vandaan komt." 

JP Coen, zoals hij wordt afgekort, was een VOC-koopman die veel geld in het laatje bracht voor Nederland, maar daarbij de lokale bevolking van IndonesiĆ« niet spaarde. Bijna 400 jaar geleden joeg hij 15 duizend inwoners van de Banda-eilanden de dood in, om de handel in nootmuskaat veilig te stellen. 

Drommel snapt de verontwaardiging over dit soort beelden, die al veel langer bestaat dan de protesten van afgelopen weken. "Als je vindt dat donkere, lichtbruine en witte mensen gelijk zijn en je luistert niet naar hun pijn, dan vergeet je iets." 

Niet in de haven gooien 

Drommel probeert naar eigen zeggen met een politieke discussie te voorkomen dat het ruim zeven meter hoge beeld van Coen in de haven van Hoorn beland. "Geef het beeld een nieuwe plek 20 meter verderop in het museum van Hoorn en vertel het verhaal. Het hoort bij de historie van Hoorn." 

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen