Jan Kolb zei op NPO Radio 1 dat hij het ‘onbegrijpelijk vond’. Horeca, theaters en het ov wringen zich in allerlei bochten om aan de coronaregels te voldoen. “En dan kun je voor vakantievluchten wel met twee- tot driehonderd man in een vliegtuig gaan zitten."
Hier schreef Maarten van Walsem het geen enkel probleem te vinden, dat vliegen. “De anderhalvemeter-maatschappij zal het virus niet uitroeien, het komt terug aan het eind van 2020, hopelijk niet al te heftig. Dan heeft het wel zin om afstand te houden en zal er weer een soort lockdown komen. Dus vooral nu genieten en mensen wat ruimte geven. Wat wel zin heeft bij ziekvoelen en ziekte is om thuis te blijven.”
Luchtfilter
Vliegmaatschappijen beroepen zich onder meer op de aanwezigheid van de HEPA-luchtfilter, die zou zorgen voor schone lucht tijdens de reis.
Luchtfilterexpert Alex Spronck kent de HEPA-filters en vertelt in Spraakmakers dat deze filters de lucht in het vliegtuig uitstekend filteren. Voorwaarde is wel dat besmette lucht dóór het filter moet komen en dat is niet altijd het geval.
Als iemand achter je niest, dan gaat deze lucht niet eerst langs het filter, maar zit het in je nek
"Als iemand achter je niest, dan gaat deze lucht niet eerst langs het filter, maar zit het in je nek. Dus op dat moment heb je niet zoveel aan een filter en loop je het risico dat je nog steeds besmet wordt in een vliegtuig."
Zelf gaat de filterexpert dit jaar liever thuis op vakantie dan in een vliegtuig te stappen. "Ik zou het voor de lol niet doen."
Geen advies
Er is (nog) geen advies gegeven door het Outbreak Management Team of het RIVM over het besmettingsgevaar in vliegtuigen. De Kamer vraagt nu met een motie om wetenschappelijk onderzoek naar de corona-veiligheid in het luchtverkeer. Ook Jan Paternotte van D66 zit te springen om een RIVM-advies voor de luchtvaart.