*

Coronabruiloft? 'Blij dat we weer feestjes kunnen gaan vieren'

ProfielfotoTeunie Stoffele 156 keer bekeken

Premier Mark Rutte kwam gisteren met een gefaseerd stappenplan om langzaam uit de lockdown te komen. Dat betekent voor aanstaande bruidsparen dat hun bruiloft, in aangepaste vorm, weer door kan gaan. Weddingplanner en communitylid Ingeborg Keukens vertelt hoe je toch kunt trouwen in coronatijden.

Stellen die 'de mooiste dag van hun leven' gepland hebben de aankomende maanden krijgen iets meer perspectief, vertelt Keukens. De afgelopen weken sprak ze veel bruidsparen in onzekerheid. "Wat kan er wel, wat kan er niet?" Met de versoepeling van de coronamaatregelen is er iets meer zekerheid. 

Géén dansvloer 

Vanaf 1 juni kunnen 30 mensen (zonder klachten en met 1,5 meter afstand) bijeenkomen. Als de situatie het toelaat wordt dit aantal op 1 juli verhoogd naar 100 personen. Toch ziet Keukens een dansvloer vol zwetende gasten nog niet voor zich. "Die dansvloer zie ik nog niet helemaal gebeuren. Als je echt wil feesten moet je dat dicht bij elkaar doen." 

Wel denkt de weddingplanner aan ludieke alternatieven, zoals mondkapjes voor de gasten in de themakleur van de bruiloft, voor als je dan toch graag de dansvloer op wil. 

Alternatieve bruiloft

Veel koppels stellen hun huwelijk alsnog uit, maar voor hen die graag dit jaar nog trouwen, omdat ze een speciale datum in gedachte hadden of omdat ze aan kinderen willen beginnen, heeft Keukens ook alternatieve scenario’s. 

"Dan adviseer ik om bijvoorbeeld wél de ceremonie te doen met bubbels, taart en een uitgebreider diner, maar zonder feest." Het bruidspaar feliciteren of een knuffel geven is er niet bij. "Veel mensen vormen hartjes met hun vingers. Of je kunt allemaal tegelijk proosten." Ook denkt Keukens na over confettikanonnen en andere alternatieve manieren om het bruidspaar toch te feliciteren. 

Locaties 

Ook de locatie kan zo ingericht worden dat iedereen op veilige afstand aanwezig kan zijn. Volgens Keukens staan gasten vaak toch in kleine gezinnen of groepjes met een sta-tafel ertussen. "Mijn ervaring is dat locaties heel goed meedenken hoe ze het kunnen inrichten qua meubilair." 

Trouwen in coronatijden betekent dus dat je meer afwegingen moet maken, maar "het kan wel." En die knuffels? "Die komen echt wel. Over een jaar zien we elkaar nog steeds." 

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen