*

Nog veel vragen rondom rijlessen

ProfielfotoTeunie Stoffele 59 keer bekeken

Eindelijk versoepeling van de coronamaatregelen, Nederland gaat langzaam weer 'open'. Dat zorgt enerzijds voor blijdschap, maar ook voor veel vragen. Zoals bij communitylid en rijschoolhouder Bart Lieferink. Hij mag weer beginnen met rijlessen, maar de vraag is hoe.

Zijn leerlingen van staan te popelen en ook hijzelf is blij dat hij weer aan de slag kan. "Ze app'en en sms'en regelmatig. Dus wat dat betreft is er een beetje meer zekerheid." 

Maar er is ook nog veel onzeker. Want hoe organiseer je rijlessen, samen in een auto, terwijl je contact en verspreiding van het virus probeert te voorkomen?

Folie

"We hebben nagedacht over een soort folie waar je doorheen kunt kijken en nog steeds kunt ingrijpen als dat nodig is. Maar dat wordt waarschijnlijk afgekeurd door TNO", vertelt Lieferink. 

Wat wél verplicht wordt, is dat er maximaal 2 personen in de auto mogen zitten. Met de ene leerling de andere vast ophalen, is dus uitgesloten. "En kun je echt niet meer op gezette tijden afspreken. Gaat veel tijd en geld verloren ben ik bang." 

Naast het ophalen en thuisbrengen, moet je tussendoor de auto ook grondig schoonmaken voor de volgende leerling. "Ook dat heeft nogal wat voeten in de aarde." 

Rijexamens 

Ook de rijexamens zullen een aangepast karakter krijgen. Normaal gesproken zit de examinator, de docent én de leerling in de wagen. Nu mogen alleen de leerling en de examinator in de auto aanwezig zijn. "Vooral voor leerlingen met stress is dit lastig." 

Ook bij het eindgesprek mag Lieferink als instructeur niet meer aanwezig zijn. "Ze zijn aan het onderzoeken of we dat mee kunnen luisteren." 

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen