*

Pierre kreeg een telefoontje dat er voor hem geen plek is op de ic

ProfielfotoTeunie Stoffele 147 keer bekeken

Hij dacht dat het een 1-aprilgrap was. De 79-jarige Pierre Courbois werd vorige week door zijn huisarts gebeld. Zij vertelde hem dat, wanneer hij over twee weken tachtig wordt, hij "buiten de boot valt" als hij met corona naar de ic zou moeten. 

"Ik kon het niet geloven. Het is raar als je dat telefonisch wordt medegedeeld." Courbois heeft vijf jaar geleden een nieuwe hartklep gekregen, maar treedt nog twee keer in de week op als drummer en is naar eigen zeggen kerngezond. 

Hij maakt zich zorgen over waar dit stopt. "Vorige week hoorde ik ook het getal 70." Wat Courbois betreft heeft hij een oplossing: "als mij dat overkomt, dan stap ik in de auto en rijd ik naar Duitsland." Hij hoopt daar wél geholpen te worden. 

Hulpbehoevend van de ic 

Fee Klinkenberg heeft nog géén telefoontje van de huisarts gehad. Ze wandelt iedere dag nog uren met haar hond en heeft een rijk sociaal leven. Ook zij is zover ze weet een kerngezonde tachtigplusser. Toch heeft ze voor zichzelf besloten om – mocht ze corona oplopen – niet naar de ic te willen. "Het risico is heel groot dat je daar hulpbehoevend vanaf komt. Dat wil ik absoluut niet." 

Klinkenberg vindt dat we terecht heel hard optreden tegen het coronavirus, maar begint zich langzamerhand óók af te vragen of het middel niet erger is dan de kwaal. "Er zijn zoveel erge virussen op de wereld." 

Ze hoopt erg op een vaccin zodat het maatschappelijk leven weer door kan gaan, maar is ook nuchter. "Vanaf het moment dat je geboren wordt, loop je het risico om dood te gaan." 

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen