Sommige stellingen prikkelen, volgens Anita. En het is goed dat het publiek kan meepraten over maatschappelijke onderwerpen. Daarom werd ze lid van de Community.
Onderwerpen die Anita bezighouden zijn het klimaat, onderwijs en opvoeding, de culturele sector, en natuurbeheer. Het nieuws volgt ze via het NRC en NPO Radio1, en online via diverse nieuws-sites.
Gezinsmanager
Na een tijdje Frans gestudeerd te hebben koos Anita voor de studie Nederlands, en haalde ze ook haar onderwijsbevoegdheid. Uiteindelijk werd ze Office Manager bij een bedrijf dat zich bezig houdt met export-promotie, maar besloot ze haar werk buitenshuis neer te leggen toen er kinderen kwamen. ‘Wij noemen dat thuis de gezinsmanager!’ legt ze uit.
Zij en haar partner hebben vier kinderen in hun twintiger jaren, die inmiddels op zichzelf wonen. Ruim 6 jaar geleden heeft ze haar vak weer opgepakt, en is bij haar thuis bijles gaan geven aan basisschool-leerlingen. Dit betreft voornamelijk het vak taal, met alles wat daarbij komt kijken. Maar af en toe komen ook andere vakken aan de orde, afhankelijk van de behoefte van de leerling. Het op deze manier begeleiden van leerlingen was en is goed te combineren met haar taken als gezinsmanager, en dat geeft veel voldoening.
Gezin is een fulltime job
Volgens Anita mag er best wat meer aandacht zijn voor vrouwen die kiezen om fulltime ‘gezinsmanager’ te worden. ‘Een gezin runnen is ook een fulltime job, met veel uitdagingen en verantwoordelijkheden. Mijn antwoord aan hen die vinden dat ik als hoogopgeleide vrouw slechts door middel van een baan buitenshuis nuttig ben voor de samenleving?
Als wij er niet meer zijn, zullen de jongeren van nu de samenleving vorm geven. En dat wordt, gezien alle problemen die er momenteel zijn, steeds moeilijker. De jongere generatie moet dus stevig in de schoenen staan. Bovendien zijn zij het die straks onze pensioenen gaan betalen. Ik begeleid dus, uiteraard samen met mijn partner, de toekomst. Een nuttige en waardevolle bijdrage aan de samenleving.'
Er is best wat kritiek op hoogopgeleide vrouwen die ervoor kiezen om geen baan buitenshuis te hebben. ‘Ik ben een feminist. Voor mij betekent dat niet dat je per se moet streven naar een baan buitenshuis, maar dat dit helemaal je eigen keuze is en dat wat je kiest geaccepteerd wordt.’