*

Gaat de VVD te ver in de uitspraak over doodstraf voor IS-strijders?

Anouk Redactie 424 keer bekeken

Volgens de VVD is de doodstraf voor Nederlandse IS-strijders in Irak acceptabel. De kans bestaat dat Irak alleen wil meewerken aan een rechtbank voor buitenlandse IS’ers als de doodstraf mag blijven. Volgens de VVD moet je dan pragmatisch zijn en kan de doodstraf dan de ultieme consequentie zijn.

Jelle Loosman is het met de stelling van Stand.nl eens. " Ik ben tegen de doodstraf om goede morele redenen. Daar kan ik heel veel zinnen aan wijden, maar dat is in dit kader niet zo zinvol. Dat tegen zijn houdt niet op bij de grens... of het nu om China.. of Amerika... of Irak gaat. De berechting daar (die ik liever hier zie!) staat in de context van Nederlands beleid en Nederlandse wetgeving."

Kees Mossing vindt de VVD helemaal niet te ver gaan. "De IS hanteert de sharia, daarin staat dat je ter dood veroordeeld kan worden. Dan moeten we daarnaar handelen." De IS-strijders voor wie mogelijk een doodstraf geldt moeten ook niet "nu huilen".

Nederland moet niet moeilijk doen, zegt Mossing. "Met Arabische landen waar we afhankelijk van zijn doen we ook niet moeilijk. We gaan voetballen in een land waar als je homoseksueel bent je van een toren wordt gegooid. Ik vind het een mooi beeld, al die mensen aan een touwtje."

André Mol vindt het moeilijk hier een genuanceerde mening over te geven. "Mijn onderbuik zegt; 'jazeker, gelijk die doodstraf toepassen op deze barbaren.' Maar de andere zijde van mijn gevoel zegt: 'zijn wij niet zo ver geëvolueerd dat wij op een nette manier dit kunnen afhandelen door middel van straffen en heropvoeden, maar zeker ook door barmhartigheid en vergiffenis' Ik blijf het een moeilijke materie vinden!"

Koen Eshuis vindt dat als je willens en wetens naar een land toegaat en je aansluit bij IS, je ook de consequenties moet aanvaarden. "Deze personen kunnen ook niet zeggen dat ze van niets wisten want internet stond vol met diverse lugubere filmpjes en foto's van wat zich daar afspeelde in de naam van IS. Wel dient er een uitzondering gemaakt te worden voor minderjarigen, deze zijn vaak meegesleurd door hun ouders en vergiftigd in hun hoofd. De oplossing voor deze groep is echter een stuk complexer, want zijn deze jongeren nog te helpen?"

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen