*

Problemen in de bouwsector: terechte staking of niet?

Anouk Redactie 399 keer bekeken

Het Malieveld is volgelopen met demonstranten. Dit keer zijn het bouwvakkers, hoveniers, baggeraars, transporteurs... de bouwsector is het zat dat zij de dupe zijn van stikstof- en pfas-normen.

Oud-directeur van het RIVM en hoogleraar Milieukunde Klaas van Egmond heeft begrip voor de kortetermijnwensen, maar vindt ook dat de bouwsector niet moet 'jammeren'. 'De bouw op slot' is een kreet die hij nog uit de jaren negentig herkent. "Toen heeft men dat bewust genegeerd." De problemen weer vooruitschuiven, onder het mom van oplossingen die nú nodig zijn is geen optie. "Men ziet de bui al decennialang hangen."

Community-lid Alfred Blokhuizen, tevens oud-statenlid voor GroenLinks, deelt deze mening. "De bouwsector heeft geen reden tot protesteren. Ze hebben reden tot zelfreflectie! Ze hebben steeds aangedrongen op wetgeving die niet houdbaar was. Dit alles voor de kortetermijnwinst."

'Elke dag vertraging is te laat'

Directeur van Bouwend Nederland hoopt uiteraard ook dat de bouw weer verder kan. Hij nam een enquête af onder de leden. "Daar komen getallen uit van een omzetderving van 6 miljard en werkgelegenheid van 44 duizend banen. Die mensen staan nu op straat. Elke dag vertraging is te laat."

De bouw wil wel degelijk bijdragen aan het behalen van klimaatdoelstellingen, maar ziet voor nu de "fameuze drempelwaarde" van de normen het liefst omhooggaan. "Je kunt niet voor morgen alles doorvoeren." 

Michiel Vergeer uit onze community heeft begrip voor de acties: "De politiek moet bij het invoeren van nieuwe normen eerst het verstand gebruiken of het haalbaar is. Nu moet men pijnlijk terugkrabbelen. De bouwers en boeren vechten voor hun bestaan, zij hebben bij mij meer sympathie dan stakers voor een procentje meer loon."

Andere manier van denken

Biek Nijst zegt: "Tijdens de economische crisis van een jaar of tien geleden is er hard gewerkt aan het ontwikkelen van innovatieve, duurzame bouwconcepten. Met het terugkeren van de hoogconjunctuur in de bouw zijn de meeste van die ideeën van tafel geveegd en is men weer gewoon als een malle ouderwets beton gaan storten." Met een andere manier van denken is duurzaam en stikstofvrij bouwen wel degelijk mogelijk.

Lees ook: GroenLinks-Kamerlid: 'Problemen niet in bouwsector, maar in de landbouw

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen