*

Minimumloon omhoog? Directeur & communitylid Robert-Jan Steegman plaats een kanttekening

ProfielfotoTeunie Stoffele 1735 keer bekeken

De FNV is een campagne gestart om het minimumloon fors te verhogen. Communitylid Robert-Jan Steegman is ondernemer. Hij heeft een bedrijf in bevestigingsartikelen en heeft mensen in dienst in het magazijn die een inkomen hebben dat rond het minimumloon ligt.

Hij denkt dat het fors verhogen van het minimumloon niet direct de oplossing is. “Je vraagt als werkgever ook wat voor dat loon. Als het loon hoger wordt, dan worden de eisen die je aan je personeel moet stellen ook steeds hoger. Het moment komt dichterbij dat ik beter een robot kan kopen voor bepaalde werkzaamheden.''

Steegman zegt liever met mensen te werken, maar een robot/machine verdiend hij binnen twee jaar terug.

Meerdere werkgevers waarschuwen net als Steegman dat een dergelijke loonsverhoging banen zal kosten, omdat werknemers te duur worden. Economen verschillen hierover echter van mening. Sommigen vrezen inderdaad het verlies van banen voor lage inkomens. Anderen wijzen op onderzoeken waaruit zou blijken dat het wel meevalt met dat banenverlies en dat mensen juist productiever worden als ze meer betaald krijgen.

Steegman komt net als veel MKB-ondernemers pas net bij de van economische crisis van een paar jaar geleden. Ook voor de ondernemers zelf is het geen vetpot geweest, zegt hij. “Als alle werkgevers hoger loon moeten geven voor hetzelfde werk, wordt het voor hele groepen mensen in de samenleving moeilijker om een baan te vinden.”

Lees hier het volledige artikel van NPO Radio 1 naar aanleiding van de stelling van Stand.nl

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen