*

Spraakmakers

Met hulp van jouw kennis en ervaring willen wij ons radioprogramma verrijken. Reageer op de stelling van Stand.nl en praat mee over de uitzending.Meld je aan

Britse communitylid John Blake over de Brexit: 'Ik ben er wel klaar mee'

ProfielfotoTeunie Stoffele 573 keer bekeken

Het uitstellen van de Brexit. De krantenkoppen waren niet mild vanochtend en kopten met zinnen als: Mays Halloween Horror, doelend op de einddatum van 31 oktober. Maar ook woorden als vernedering, irritatie en de vraag of het verenigd Koninkrijk ooit de EU zullen verlaten is te lezen.

Het is de eigen schuld van Theresa May, vindt de Brit Adrian Hackford die twintig jaar in Nederland woonde en nu weer terug is in zijn geboorteland. De Britse premier heeft een verdrag opgesteld dat niet klopt met de uitslag van het referendum, vindt hij, want slechts 48% van de bevolking tegen een Brexit gestemd en 52% vóór. May vertaalt het resultaat alsof 99% het eens is met haar harde Brexit-plannen. 

Hackford is matig optimistisch over het half jaar extra tijd dat May heeft gekregen om het parlement in Londen te overtuigen. Maar op de vraag of van uitstel ook afstel komt, antwoordt Hackford smalend dat deze uitdrukking in het Engels niet bestaat. Hij heeft als Remainer wel hoop dat er nu tijd is om een tweede referendum te houden zodat het Verenigd Koninkrijk uiteindelijk toch in de EU blijft. 

De uitspraak van uitstel komt afstel bestaat niet eens in het Engels

Toch gelooft hij niet zo in de uitspraak 'van uitstel komt afstel.' "Die uitdrukking kennen we niet eens in het Engels. 

Bloemenexporteur Arie Durieux is klaar met de onzekerheid die de aankomende Brexit oplevert voor zijn bedrijf. “Ik heb alle Brexit-tools en douanescans doorlopen, en ik ben adequaat voorbereid. Maar uiteindelijk weten we nog niets.” Volgens Durieux moeten ze in Engeland maar eens leren polderen, om tot een oplossing te komen in het Britse Parlement. “Ze moeten een beetje water bij de wijn doen. In Nederland polderen we, dat is iets wat ze daar niet echt geleerd hebben.”

Ook voor John Blake, een Brit die in Nederland woont is de onzekerheid de grootste boosdoener. “Ik ben er wel klaar mee. De afgelopen twee jaar hebben we geen veranderingen gezien, dus vraag me af wat dit extra uitstel gaan opleveren.”

Cookie-instellingen