*

Spraakmakers

Met hulp van jouw kennis en ervaring willen wij ons radioprogramma verrijken. Reageer op de stelling van Stand.nl en praat mee over de uitzending.Meld je aan

Communitylid Simon Verhoeven ziet zijn zoon niet meer

ProfielfotoTeunie Stoffele 524 keer bekeken

Simon Verhoeven heeft jaren geknokt voor een omgangsregeling met zijn zoon. Hij kent zijn zoon alleen van vóór dat hij elf jaar was. "Ik heb een brief geschreven, maar nooit antwoord gehad. Het was duidelijk dat mijn zoon mij niet meer wilde zien.

Verhoeven vermoedt dat zijn zoon erg onder invloed stond van 'de tegenpartij': de moeder. "Jarenlang hebben we zijn kamer onveranderd gelaten, want misschien zou hij nog terugkomen." Verhoeven: "Het is gewoon een drama, niet alleen voor de ouder maar vooral ook voor het kind."

Tienduizenden ouders zien hun kinderen niet. Vaak is dat het gevolg van een vechtscheiding. Hoe langer de breuk duurt, hoe moeilijker het is om weer contact te zoeken. Zelfs als volgens de rechter een ouder het recht heeft zijn of haar kind te zien, gebeurt dat vaak niet.

Verdriet

Toen Verhoeven zijn zoon nog wel af en toe zag, mocht hij een keer met hem naar de bioscoop. "Ik zat daar toen naast hem, en buiten stond de moeder te wachten. Toen het afgelopen was, nam zij hem meteen mee." Zo heeft hij nauwelijks een woord kunnen wisselen met hem. "Toen ben ik naar huis gelopen en heb ik verschrikkelijk moeten huilen." Voor hem was toen het punt bereikt dat hij de omgang met zijn zoon op deze manier niet meer aankon.

Hulporganisaties

In het 'Sterkhuis' wordt geprobeerd dit soort problemen aan te pakken. Op deze plek kunnen ouders weer langzaam contact opbouwen met hun kind wanneer ze hen lange tijd niet gezien hebben. De bezoekjes zijn wel aan regels gebonden, het kan zijn dat er over bepaalde zaken niet gesproken mag worden met het kind en er zijn altijd pedagogische medewerkers bij.

 

Je wijst de helft van je kind af als je kwaad spreekt over de andere ouder.

Marieke Lips

 

Villa Pinedo probeert kinderen te koppelen aan 'buddy's', ervaringsdeskundigen die ook in een situatie hebben gezeten waarbij ze een van hun ouders niet zagen. Marieke Lips is een van die buddy's. Zij vindt dat ouders voorzichtig moeten zijn kwaad te spreken over elkaar tegen hun kind. "Je wijst de helft van je kind af als je kwaad spreekt over de andere ouder en je brengt het in een loyaliteitsconflict."

'Makkelijke oplossing'

Vaak wordt ten onrechte gedacht dat het goed is voor het kind om tijdelijk bij één ouder te verblijven omdat er dan meer rust zou ontstaan. Dat zegt André Rouvoet, voorzitter van het platform Scheiden zonder schade. Hij ziet dat bij ouderverstoting alles samenkomt wat er misgaat bij scheidingen op dit moment. 

Marieke Lips herkent dat patroon. "Er wordt gezegd dat het kind rust nodig heeft en dat de ouders eerst met hun eigen problematiek aan de gang moeten." Maar de ervaring leert dat hoe langer het contact met een ouder verbroken is, hoe moeilijker het is om de band weer te herstellen. Lips vindt het van groot belang dat het contact met beide ouders in stand wordt gehouden na een scheiding, alleen al omdat het een recht is van ieder kind.

Vorige maand vond er een technische briefing plaats in de Tweede Kamer waarin bekend werd dat het aantal afspraken bij omgangsregelingen significant gestegen is, maar de naleving daarvan niet. Minister Dekker zal hier binnenkort op reageren.

Luister hier de eerste twee delen van de vijfdelige reportageserie: deel 1 en deel 2 en lees hier meer over vechtscheidingen.  

Cookie-instellingen