*

Verlangen we te veel van moeders? Dit vonden jullie

ProfielfotoTeunie Stoffele 457 keer bekeken {0} reacties

‘De moeder de vrouw’, aan aandacht heeft ze deze week geen gebrek. En dan doelen we natuurlijk op het thema van de Boekenweek. En jullie deden volop mee in onze speciale uitzending. Vooral op de stelling 'We verlangen te veel van de moeders van nu'. 

Jan Binnekade: ‘De moeder is de eerste drie jaar het belangrijkste’  

Jan Binnekade heeft met zijn dochter discussies over het moederschap. Hij is van mening dat de moeder het allerbelangrijkste is in de eerste drie levensjaren van een kind. Zó belangrijk, dat hij vindt dat moeders in die eerste jaren eigenlijk niet zouden moeten werken. “De vader wordt na die drie jaar belangrijk, maar de eerste drie jaar zijn zo belangrijk voor de verdere ontwikkeling van een kind.’’

Binnekade snapt dat het soms financieel onmogelijk is voor een vrouw om thuis te blijven. Zijn eigen dochter zegt zelf ook brood op de plak te moeten krijgen. Hij pleit daarom voor een soort ‘moedersalaris’. “Vrouwen mogen best meer gewaardeerd worden voor de unieke kwaliteiten die ze hebben."

Willemijn Veldhuizen: ‘Gelijke rechten voor vaders en moeders’

Oppas-oma Willemijn Veldhuizen zorgt voor haar twee kleinkinderen omdat haar dochter en schoonzoon beide vier dagen werken. Ze heeft er altijd voor gepleit dat haar dochter zich blijft ontwikkelen. “Zelf heb ik dat niet gehad. Ik kwam door mijn scheiding heel laat pas op eigen benen te staan. Ik kon mijn broek niet zelf ophouden.”

Veldhuizen groeide op in een tijd waar het heel normaal was dat de vrouwen thuis bij de kinderen bleven en de mannen gingen werken. “Ik ben daar toen in meegegaan, maar ik ben groot voorstander van gelijke verdeling en gelijke rechten voor vaders en moeders.”

Lydia de Vries: ‘Moeders verlangen te veel van zichzelf’’

Lydia de Vries is moeder van vier kinderen en gezinscoach. Ze maakt vaak mee dat vrouwen zich nog steeds als eerste verantwoordelijk voelen voor de kinderen. Daarnaast leggen vrouwen zichzelf te veel druk op, mede gestimuleerd door de omgeving. “Iedereen heeft een mening over de keuze die je maakt, terwijl de keuze voor moeders om te blijven werken of niet toch vooral een persoonlijke is.’’ Volgens De Vries is het verstandig om met je partner goed te bespreken hoe je de rollen gaat verdelen. “Het is toch vooral een privékwestie over hoe je het regelt.”   

Moeder van 4 kids en gezinscoach. We verlangen teveel van de moeders van nu. Is dat zo? Wie izjn we? Ik zie in mijn werk dat veel moeders veel van zichzelf verlangen. Dat leggen ze zichzelf op> Mede gestimuleerd door de omgeving uiteraard. Als je kiest voor het moederschap, en even niet werken. Dan heeft iedereen daar een mening over, wil je die keuze durven maken. Gat in je CV,. Veel moeers eng. Niet doen, alle functies te combineren dan leggen ze zich wel veel druk op. Vrouwen ga paar uur meer werken.

Adriana Oliehoek: ‘Mijn moeder had het makkelijker, zelfs met tien kinderen’

Adriana Oliehoek komt uit een gezin met tien kinderen. Toch had haar moeder het minder zwaar denkt ze. “Mijn moeder was gewoon thuis en alles en iedereen kwam gewoon aan de deur. Mensen en boodschappen.” De kinderen bemoeide zich met elkaar en voedde elkaar ook op. Vooral het alle ballen in de lucht houden met carriere en kinderen is zwaar. Als alleenstaande moeder weet Oliehoek dat als geen ander.

Woensdag 27 maart hadden we een speciale uitzending over moederschap. O.a. over moederschap in Nederland en Europa en over moeders die elkaar de maat nemen

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen