*

Jos van Eijndhoven: 'Is het invoeren van de stemplicht een goed idee?'

ProfielfotoTeunie Stoffele 829 keer bekeken

In Spraakmakers op NPO Radio 1 kunnen communityleden een vraag stellen aan de deskundigen uit ons politieke verkiezingsforum. De dag voor de Provinciale Statenverkiezingen vraagt communitylid Jos van Eijndhoven zich af of het invoeren van de stemplicht een goed idee is.

Gezien de ongelooflijk lage opkomst bij de laatste verkiezingen, en zeker bij de provinciale verkiezingen, lijkt het me handig om de kiesplicht weer in het leven te roepen. Die hadden we 1917 tot 1970 en is toen afgeschaft, maar ik denk dat het heel wijs is om die toch weer opnieuw te laten gelden.

Kees Boonman denkt niet dat een kiesplicht past bij een ontwikkelde samenleving. ‘’Als je ze allemaal op een rijtje hebt, kun je best de moeite nemen om te gaan stemmen. Iedereen leert ook op school dat we in een democratie leven en dat daarbij hoort dat je keuzes kan maken en naar de stembus kan.’’ Daarnaast is hij het ermee oneens dat de opkomst zo laag zou zijn. Gisteren keken er nog 1,5 miljoen mensen naar het verkiezingsdebat. Dat duidt op grote belangstelling voor de politiek volgens Boonman.

Kim Putters is wel voor een stemplicht. Hij gelooft niet dat er een stemplicht moet komen waarbij boetes worden uitgedeeld aan niet-stemmers zoals in België, maar een plicht met alleen symbolische waarde zou wellicht een idee zijn.

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen