*

Zo word je géén curlingouder

ProfielfotoTeunie Stoffele 653 keer bekeken

​​​​​​​Ouders die ieder obstakel voor hun kinderen weg willen poetsen. Dankzij jullie bijdragen konden we hier een mooi gesprek van maken vandaag in Spraakmakers. 

Zo schrijft community en schooldirecteur Marion Medema. “Tot ver na schooltijd lopen er ouders door de gangen op zoek naar tassen, handschoenen, gymkleding, vesten etc. van hun kinderen, terwijl de kids al lang genoeglijk zitten te gamen, spelen en voetballen met vriendjes. Ze komen zeggen dat hun kind niet naast een bepaald ander kind mag zitten want, stinkt, kletst, is niet aardig, terwijl ze toch herhaaldelijk de school verzoeken vooral veel tijd te besteden aan methodes voor sociale vaardigheden.”

Je wilt je kind niet verdrietig zien

Communitylid en vader Willem van Oostvoorn geeft toe ook wel eens hobbels voor de kinderen te hebben weggeveegd. “Je wilt je kind niet verdrietig zien. Ik denk dat we met schade en schande hebben geleerd hoe we onze kinderen moesten loslaten en hun eigen fouten laten maken. Anders zijn ze nog niet volwassen op het moment dat ze volwassen moeten zijn.”

Opvoedkundige Marina van der Wal was vandaag te gast in Spraakmakers.

 “Ik maak het dagelijks mee. Ouders die scripties schrijven voor hun kinderen, scooterboetes betalen, hun kamer opruimen, Citotoetsen kopen op Marktplaats en de antwoorden in de hoofden van hun kinderen stampen.”

De opvoedkundige refereert aan het boek ‘How to raise an adult’ aan, geschreven door de decaan van de prestigieuze Stanford Universiteit in de Verenigde Staten. Daarin staat ondermeer een lijstje met zaken die ieder kind moet meemaken om evenwichtig volwassen te kunnen worden.

Hier 10 zaken (door ons geselecteerd): 

 1. -Niet uitgenodigd worden voor een verjaardagsfeestje
 2. -Een dure vaas kapot maken
 3. -Hard werken voor een proefwerk en een slecht cijfer halen
 4. -Huisarrest krijgen
 5. -Ontslagen worden
 6. -De schuld krijgen voor iets dat je niet hebt gedaan
 7. -Laatste worden bij een sportevenement
 8. -Geslagen worden door een ander kind
 9. -Spijt hebben van iets kwetsend dat je hebt gezegd tegen een ander
 10. -Niet uitgenodigd worden door vrienden die wat leuks gaan doen.
   

Tot 25e levensjaar 

Volgens Hoogleraar Neuropsychologie Jelle Jolles is het ook wel weer positief dat ouders hun kinderen uit de wind willen houden. “Het is zelfs nodig, want je hersenen ontwikkelen zich tot na je 25ste levensjaar. Tot je 25ste worden alle verbindingen in je hersenen gemaakt.”

Overigens is het fenomeen Curlingouder van alle tijden. Zo zijn er nu kniebeschermers voor kruipende baby’s te koop bij Bol.com. Maar ook in de 16de eeuw waren er ouders die leibanden naaiden aan de kleding van kinderen die leerden lopen en ze een valhelm, een soort stoffen kapje, opzetten. 

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen