*

Sandra Bohnstedt: 'Hoogopgeleiden zijn soms praktisch beperkt’.

ProfielfotoIris Grimm 763 keer bekeken

De term ‘laagopgeleid’ lijkt aan vervanging toe. Het zou schadelijk of op zijn minst niet eerlijk zijn om iemand met een vmbo-diploma ‘laagopgeleid’ te noemen. Maar wat is een goed alternatief?

Communitylid Sandra Bohnstedt, schipper uit Enkhuizen, komt met de termen ‘theoretisch en praktisch opgeleid’. Die dekken volgens haar de lading precies. 

Al is er een kanttekening. De focus in het onderwijs ligt volgens haar teveel op het aanleren van theoretische vaardigheden. ‘Praktische vaardigheden van kinderen worden te weinig of helemaal niet ondersteund. Of zelfs genegeerd. Dat kan in het ergste geval tot praktische beperkingen leiden’.

Aan boord van haar zeilschip komt Bohnstedt alle opleidingsniveaus tegen. ‘Daar wordt haar vaak duidelijk dat er mensen met praktische beperkingen zijn. Als het daarbij om ‘hoogopgeleiden’ gaat, komt het behoorlijk dom over als eenvoudige handelingen herhaaldelijk niet lukken.’

Bohnstedt pleit dan ook voor een verplicht schoolvak ‘praktische vaardigheden’ dat onderdeel uitmaakt van alle schooldiploma’s. 

 

 

 

 

 

 

 

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen