*

Karin van der Beek: 'Iedereen wist, in Den Haag eindigt het met matten'

ProfielfotoTeunie Stoffele 1063 keer bekeken

Communitylid Karin van der Beek (61) woont al haar hele leven in Den Haag en is opgegroeid met het kerstbomen rausen in de stad. “Helaas gingen er ook auto’s op in het vuur, het was echt een enorm gevecht tussen de buurten.”

De strijd tussen die buurten werd door de jaren heen steeds heftiger en ontaarde in ware rellen. Vaak begon oudejaarsavond gezellig, maar iedereen wist dat het eindigde in matten, daar in Den Haag. Om de jaarwisseling weer gezellig te maken voor de stad introduceerde de overheid speciale aangewezen plekken voor de vreugdevuren. Ook Karin ging wel eens kijken: “ik vind het ook wel spannend, in iedereen huist wel een kleine pyromaan. Het heeft toch een aantrekkingskracht!”

In iedereen huist wel een kleine pyromaan. Het heeft toch een aantrekkingskracht!


Vonkenregen
Deze oud en nieuw ging het goed fout met het jaarlijkse vuur, maar afschaffen is geen optie stelt Karin. “Ja, dan breekt de pleuris los, maar dat vind ik pure chantage. Het gaat om die strijd tussen de buurten.” In plaats van afschaffen lijkt het Karin veel beter om de traditie aan te passen: “Het wedstrijdelement moet eruit.”

Die verandering moet wel vanuit de mensen zelf komen. “Als het van bovenaf komt, dan zijn mensen niet geneigd om dat te doen,” stelt Karin, “Ze moeten het zelf doen!” Daarin is het vooral belangrijk om te kijken naar wat de mensen allemaal met elkaar gemeen hebben. “Laten we het samen vieren, maar maak er dan echt iets feestelijks van en geen strijdvuur.”


Karin heeft zich opgegeven voor de Spraakmakers community om de argumenten van andere te kunnen horen. “Je hebt elkaar nodig en daarom moet je ook naar elkaar luisteren!” Haar kennis- en interessegebied zijn: geschiedenis, Nederlands, politiek en de lgbt-community
 

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen