*

Communitylid Adrian woont in Engeland: “Ik praat sinds de Brexit nauwelijks meer met mijn buren”

ProfielfotoTeunie Stoffele 679 keer bekeken {0} reacties

​​​​​​​ De  Britse premier Theresa May, heeft eindelijk het eerste concept-akkoord gesloten over de Brexit met Brussel. De onderhandelingen kunnen nu in het eigen parlement in Groot-Brittannië worden voortgezet . Zou dit nu betekenen dat de rust weer terugkeert in het Verenigd Koninkrijk?

De  Britse premier Theresa May, heeft eindelijk het eerste concept-akkoord gesloten over de Brexit met Brussel. De onderhandelingen kunnen nu in het eigen parlement in Groot-Brittannië worden voortgezet . Zou dit nu betekenen dat de rust weer terugkeert in het Verenigd Koninkrijk?

Adrian Hackford woont in een klein dorpje, in de heuvels van Kent. Het dorpje is vlakbij Dover, waar de vrachtwagens van en naar het Europese vasteland rijden. Nu is Groot-Brittannië nog nauw verbonden met het Europese vasteland, maar de Britten hebben in een referendum twee jaar geleden gekozen om de banden met de Europese Unie resoluut door te knippen. En die beslissing verdeelt het land enorm. Adrian, een Engelsman, is getrouwd met een Nederlandse vrouw. Hij wil het liefst gewoon in de Europese Unie blijven en is dus een Remainer. “Ik reed vroeger op een vrachtwagen en ik weet hoe lang je aan de grens kunt wachten totdat je papieren in orde zijn. Dat wil ik niet meer. Mijn Nederlandse vrouw voelt zich in dit Engeland na het referendum alsof ze niet meer welkom is. En met haar nog 3,5 miljoen EU-burgers die hier wonen. Wat worden hun rechten? Kunnen ze hier nog werken? Niemand weet iets. Mijn vrouw leeft in limbo.”  

De Brexit verscheurt dit land, vervolgt Adrian. Niemand is het met elkaar eens; de een wil een harde Brexit zonder een deal, de ander wil wel nog banden met de EU en dan heb je natuurlijk nog de Remainers die helemaal geen Brexit willen.  “Jullie praten er in Nederland misschien één keer per week over. Maar bij gaat ons het al twee jaar over niets anders.  Het is een complete obsessie.” En die verdeelde kampen zijn dichterbij elkaar gekomen de laatste jaren. Adrian: “Ik woon in een-twee-onder-een kap woning De dag na het referendum hing mijn buurman de Engelse vlag uit. Dat zei genoeg. Sindsdien zeggen we nog goedemorgen tegen elkaar, maar meer niet.”

Die verdeeldheid is niet alleen in het dorpje van Adrian, maar “in het hele land”. “Ik denk dat het moeilijk te vatten is, als je hier niet woont. Maar de ruzies zijn niet alleen in de politiek, maar ook in steden, dorpen en in de straat. Het land is zo verdeeld. Het verdeelt zelfs families.” Adrian kent genoeg voorbeelden. Ook hij heeft vriendschappen van veertig jaar die ernstig bekoeld zijn door verschillen in standpunten over de Brexit.

De enige oplossing die Adrian Hackford nog ziet, is een tweede referendum. “Twee jaar geleden konden de mensen de gevolgen niet overzien. Mensen weten nu dat een Brexit het Verenigd Koninkrijk  armer zal maken. Het is zoals voormalig premier Tony Blair heeft gezegd dat je of een slechte of een onzinnige Brexit krijgt. Een tweede referendum is de enige gezonde uitweg met een risico dat de ‘leave-kant’ alsnog zou kunnen winnen. Mensen hebben nu in ieder geval door wat de gevolgen zijn. “

 

  

 

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen