*

Nationalisme in Nederland: een groeiend probleem of valt het mee?

523 keer bekeken

Oude demonen verschijnen opnieuw', waarschuwde de Franse president Macrón gisteren bij de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Moeten we ons allen zorgen maken over nationalisme of wordt het probleem door de media opgeblazen? De meningen zijn verdeeld.

Vandaag werd nationalisme besproken in Spraakmakers. Er werd 900 keer gestemd op de stelling van vandaag: Het opkomende nationalisme is zorgwekkend. 49% is het met de stelling eens. 

Ook twee van onze gasten geloven niet in een groeiende nationalisme in Nederland. Volgens socioloog Marcel Lubbers zijn even nationalistisch als in de jaren negentig. "Alleen zijn we er veel meer belang aan gaan hechten'', zei hij in de uitzending

Reacties

Volgens Herman Vuijsje, schrijver van het nieuwe boek Zwartkijkers, is het onderscheid tussen zwarte en witte mensen gebaseerd op overdrijving en generalisering. Zo vindt hij dat we als Nederlanders veel te pessimistisch zijn geworden wat de rassenkwestie betreft. Vuijsje: "Uit ieder onderzoek blijkt dat er maar een paar procent échte racisten zijn in Nederland." 

De reacties van onze luisteraars waren wat alarmerender:

Het lukt kennelijk steeds makkelijker om steeds groter wordende groepen mensen bang te maken; want dat is volgens mij de belangrijkste bron van het opkomende nationalisme: angst. Angst voor het onbekende, voor de vreemdeling die onze baan, ons huis en ons kind komt afpakken - Willem van Oostvoorn

Zéér zorgwekkend zijn de ontwikkelingen van de laatste jaren. Gisteren kregen we weer eens een showtje goede bedoelingen voorgeschoteld van menig wereldleider - Jos van Eijndhoven. 

Wat denken jullie? Moeten we ons zorgen maken over nationalisme of wordt het probleem door de media opgeblazen?

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen