*

David Zoetmulder schiet al sinds 1958

ProfielfotoTeunie Stoffele 1518 keer bekeken

David Zoetmulder heeft al sinds 1958 een wapenvergunning. Tegenwoordig moeten wij bij de verlenging van het vuurwapenverlof een “Inlichtingenformulier” C5 invullen en overleggen. “Wat ik ook op het formulier invul, het is niet te controleren”, zegt de schutter.

Als het aan het kabinet ligt moeten ras en etniciteit een rol gaan spelen bij het toekennen van een wapenvergunning. De politie zou van de regering ook mogen vragen naar de politieke opvatting van mensen die een wapenvergunning aanvragen en welke religie of levensbeschouwelijke overtuiging ze aanhangen. De nieuwe eisen staan in het laatst bekende concept van een wetsvoorstel waarover de Tweede Kamer zich moet gaan buigen.

David Zoetmulder heeft zijn sporen verdiend in de schietsport , maar ook als deskundige. Hij is onder andere tijdens de zaak Erik O. Gevraagd op te treden als getuigendeskundige ter verdediging van beklaagde.. Ook wordt de sportschutter wel eens gevraagd advies te geven op de politieacademie.

De nieuwe eisen zijn ‘oncontroleerbaar’ volgens Zoetmulder; “Het is George Orwell 1984 in het kwadraat. Ik kan alles op het formulier invullen, en de ambtenaar tekent vervolgens de verlenging verlof wapenvergunning. Hij zegt erbij, ik pleeg valsheid in geschrifte, want ik zeg dat ik het controleer, terwijl ik het niet mag controleren.” Zo mag een arts vanwege het medisch beroepsgeheim geen verklaring afgeven.

Sander Duisterhof van de Koninklijke Nederlandse Schietsportassociatie noemt de conceptwet in Spraakmakers 'symboolpolitiek'. Duisterhof: "De gedachte die er achter zit is belachelijk. Onze leden zijn geen criminelen. Die zijn al tot op het bot gescreend. Je gaat terrorisme niet tegen door legale wapenbezitters aan te pakken. Ze moeten illegaal wapenbezit aanpakken."

Zoetmulder beaamt het; “Je zag het ook bij Tristan van der Vlist, bij hem was het medisch dossier niet gelicht, terwijl hij vol zat met Ritalin of dergelijke, maar je mag het niet opvragen, er verandert met deze wet niets.”

David Zoetemulder schoot voor het eerst met een vuurbuks toen hij 12 jaar oud was. “Eind volgend jaar wordt ik 80, dan beëindig ik de vergunning. Ik kan het nog wel, maar het lijf is niet alles meer.”

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen