*

Spraakmaker Peter van den Bemt:  ‘De overheid moet niet dwingen, maar stimuleren’

ProfielfotoTeunie Stoffele 525 keer bekeken

Is het verduurzamen van je woning je eigen verantwoordelijkheid?

Vandaag spraken we in Stand.nl over de duurzame woning. Een nieuwe ketel, dubbelglas. Het kost allemaal veel geld. Steeds vaker klagen huizenbezitters dat ze door de overheid op kosten worden gejaagd zonder dat er duidelijkheid is over een financiële compensatie. Wil jij ook een duurzamere woning en waar loop je tegen aan?

Afbeeldingsresultaat voor duurzaam

We vroegen de luisteraars en natuurlijk jullie in deze community of ze vinden dat de verduurzaming van je huis je eigen verantwoordelijk is. Dat dit onderwerp leeft, bleek wel uit de vele reacties. Meerder Spraakmakers vertelden hun persoonlijke ervaring.

Peter van den Bemt schrijft: “Ja, dat is je eigen verantwoordelijkheid, maar de overheid kan niet verwachten dat iedereen dat maar in korte tijd voor elkaar heeft. Al helemaal niet als de grootvervuilers zoals Schiphol en grote industriële bedrijven door de diezelfde overheid worden ontzien. De overheid moet niet dwingen, maar stimuleren bijvoorbeeld met subsidies.”

Joke Hilhorst-Klomp is gewoon aan de slag gegaan. Ze heeft dit voorjaar 27 zonnepanelen en een warmtepomp laten installeren. Joke: ”We hebben er een hypotheek voor genomen. Geen subsidies van de gemeente, want daar doen wij niet aan. We hebben wel een klein bedrag van de belasting teruggekregen. Al met al kost dit ons €23.000 euro. Maar we hebben de eerste €1000,- al terugverdiend met deze mooie zomer.”

Afbeeldingsresultaat voor paul van eigenhuijsen

Paul Eigenhuijzen, Spraakmaker en gemeenteraadslid voor een lokale stadspartij in Nijmegen reageerde in onze uitzending. Paul is bezig met de koop van een woning en vind het heel lastig om uit te zoeken wat hij nu moet doen om een woning duurzaam te krijgen. Paul: ”Er zou een loket moeten zijn waar alle eigenaren met hun vragen terecht kunnen. Ik zou wel een onafhankelijk adviseur willen hebben die door mijn huis loopt en vertelt wat nu verstandig is om te doen.”

Maria Berends zou niet weten hoe sommige mensen al die groene ambities zouden moeten betalen. Als voorbeeld noemt Maria haar moeder. ”Die is 93 jaar en woont in oud huis met alleen een gaskachel en op de slaapkamer is al helemaal geen verwarming. Ze heeft alleen haar AOW. Ze kan haar zorgpremie niet eens betalen, hoe wil je dat doen? Wij als kinderen kunnen haar ook niet helpen.”

 

 

 

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen