*

Spraakmakers

Met hulp van jouw kennis en ervaring willen wij ons radioprogramma verrijken. Reageer op de stelling van Stand.nl en praat mee over de uitzending.Meld je aan

Spraakmaker Jos van Eijndhoven: ‘het was een pakjesavond met lege cadeautjes’

Sjoerd Bögemann 1801 keer bekeken

Vandaag hadden we een speciale uitzending van Stand.nl. Er was geen stelling, maar een vraag: Wat betekenen deze kabinetsplannen voor jou? In plaats van het gebruikelijke half uur hadden we een uur de tijd ingeruimd om de opmerkingen van Spraakmakers te horen.

In onze uitzending zijn meerdere spraakmakers aan bod gekomen over twee verschillende thema’s. En hadden we Bas Jacobs (econoom) en Kees Boonman (politiek duider) in de studio. De focus lag vooral op mogelijke problemen met de kabinetsplannen die met Prinsjesdag zijn gepresenteerd. Het eerste half uur zijn vooral ondernemers aan het woord geweest.  

Volgens Jos van Eijndhoven, bakker van beroep, was het ‘een   pakjesavond met lege cadeautjes.’ Volgens Jos zaten er geen plannen in die direct invloed hebben om meer klanten naar zijn bakkerij te krijgen. Over de koopkrachtstijging is hij niet enthousiast… “Ik heb het vertaald naar een worstenbroodje, in een worstenbroodje zit 55 gram gehakt, als je er 1,5% bij doet, dan merk je daar niks van, net zoals ondernemers er niks van merken als er 1,5% bijkomt.”

 

Ook Eric van Rosmalen, ondernemer in de schoenenbranche, is sceptisch over de koopkracht. Hij voorziet een probleem in waar de extra koopkracht uitgegeven gaat worden. “Veel mensen die geld besteden doen dit uiteindelijk bij web giganten zoals Amazon.” Eric denkt dat een gedeelte van de bestedingen daarom niet ten goede komt van Nederland, omdat het naar het buitenland vloeit.

 

Ad van Ekeren is exporteur van vrachtwagens, hij ziet wel dat de omzet stijgt, ook bij andere ondernemers. “Maar het probleem is dat ook de kosten oplopen en onder aan de streep houdt je uiteindelijk niks extra over.

 

 

 

 

Ook hadden we mensen uit de publieke sector aan het woord in onze uitzending. Zo spraken we Pascal Cuijpers, hij staat voor de klas. Volgens hem lijkt het alsof er wel acties worden genomen in het onderwijs, maar worden de grote vraagstukken genegeerd. Zo wordt er volgen Pascal te weinig aandacht besteed aan het lerarentekort en speciaal onderwijs.

 

 

Niels Jacobs, is verpleegkundige bij de spoedeisende hulp, hij ziet dat er wel een bedrag van 71 miljard euro wordt genoemd, maar geen nadere uiteenzetting van waar het precies naartoe gaat. Ook constateert hij nog een ander probleem: “Ik zie geen inspanning om het vak van zorgverlener aantrekkelijk te maken, er is te weinig aandacht om mensen te behouden en er wordt niks aan de regeldruk gedaan.”

Cookie-instellingen