*

Heeft etnisch registeren enig nut?

Sjoerd Bögemann 382 keer bekeken

Vandaag ging het in Stand.nl over de volgende stelling: ‘de politie moet etniciteit gaan registeren.’ Onderzoeker jeugdpsychiatrie Albert Boon zei vandaag in de uitzending dat door bij te houden wat iemands achtergrond is, er gerichter beleid kan worden gevoerd in Nederland.

Naast Albert Boon zelf, hadden we ook twee spraakmakers bij ons in de uitzending. Beide hebben ze grote bezwaren tegen het voorstel van Boon.

Zo is oud-politieman Youssef Eddini er fel op tegen. “Iedereen moet gelijk behandeld worden, het voegt niks toe als je weet wat iemands afkomst is.” Eddini vervolgt: “je moet naar het karkater van iemand kijken en mensen niet in hokjes plaatsen.”

Ook strafrechtadvocaat Frank van Ardennen is tegen het registeren van afkomst. Volgens van Ardennen is niet iedereen gelijk meer als je overgaat op registratie, “terwijl gelijkheid juist in artikel 1 van de Grondwet staat.” De strafrechtadvocaat denkt net als Eddini dat je met de wetenschap wat iemand achtergrond is geen gerichter beleid kan worden gevoerd. “Bij iedereen zou je individueel moeten kijken wat achter criminaliteit zit.”

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen