Uit de respons blijkt dat mensen denken dat de zorg efficiënter kan worden ingericht. En dat met een mogelijke verhoging van de zorgpremies de minima in Nederland het hardste geraakt worden. Daarnaast is er de erkenning dat de zorg op een goed niveau ligt in Nederland en dat hier nu eenmaal een prijskaartje aan hangt.
Goed systeem
In onze uitzending hadden we twee sprekers uit onze community. Zo hoorden wij Doortje Graafmans, zij is huisarts. In haar spreekkamer hoort ze vaak dat het voor veel mensen lastig is om extra zorgkosten op te brengen. Dit begrijpt ze ook, maar ze wil patiënten ook bewust maken van de kwaliteit van de zorg in Nederland. Volgens mevrouw Graafmans hebben we een erg goed systeem in Nederland, dat nu eenmaal veel geld kost.
‘Commerciële prikkel’
Ook Liebeth Kesseler sprak bij ons in de uitzending. Volgens haar is het systeem dat we in Nederland hebben juist niet zaligmakend. Als voorbeeld noemt ze universiteiten die onderzoek doen naar medicijnen. Volgens mevrouw Kesseler krijgen de universiteiten niet de winst van het onderzoek naar medicijnen, en gaat dat naar de farmaceutische industrie. Dit is volgens Kesseler één van de foute commerciële prikkels in het Nederlandse systeem. “En juist die commerciële prikkel in het zorgsysteem is aan zo veel kanten zo fout. Gezondheid is geen halfje brood dat je bij de bakker haalt.”