*

Klimaatdoelstellingen onhaalbaar? Volgens Helga van Leur zit Nederland in een ‘ja-maar modus’.

ProfielfotoTeunie Stoffele 633 keer bekeken

Vandaag ging het over duurzaamheid in Stand.nl. Het planbureau voor de leefbaarheid geeft namelijk aan dat de klimaatdoelen van Parijs onhaalbaar zijn, behalve als er nu wordt doorgepakt in Nederland.

Interessant was dat Helga van Leur ook in de studio zat, die is als meteoroloog en ex-weervrouw natuurlijk extra geïnteresseerd in het klimaat. Haar mening was vrij duidelijk, ze was het oneens met de stelling dat de doelstellingen onhaalbaar zijn. Volgens van Leur zitten we in een ‘ja-maar modus’, en wordt de urgentie van het klimaat pas gevoeld als we een hete zomer hebben. “Pas als de burgers in Nederland aangeven dat het echt niet verder gaat zal er verandering optreden.”

Onze bellers

Vandaag hadden we onder andere een beller aan de telefoon die in een jaren ’50 huis woont. Hij wil graag verduurzamen, maar behalve het beter isoleren van het huis is het financieel onhaalbaar voor hem om dit te doen.

Ook spraken we een van onze spraakmakers, namelijk Chris Zijdeveld. Hij denkt dat we een ander beleid in Nederland moeten voeren. Volgens meneer Zijdeveld zijn we ons in Nederland niet bewust de meeste energie nog steeds naar woningen gaat. “Architecten en projectontwikkelaars denken nog steeds in ‘baksteenfetisjisme’ en er wordt niet goed nagedacht over de duurzaamheid van huizen.”

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen