*

‘We eten echt te veel vlees en daarom moet er maatregelen komen’

1028 keer bekeken

"Er moet een vleestaks worden ingevoerd", was de stelling die communitylid Jan ten Cate vrijdagochtend in de uitzending van Spraakmakers naar voren bracht. Zelf is hij overtuigend veganist.

“Ik vind dat vlees weer een luxeproduct moet worden. Dat was vroeger en zo en dat moet weer terug. Daarnaast zijn er tal van redenen om minder vlees te eten.” Zo wijst Ten Cate dat veel vlees eten slecht is voor het milieu, het dierenwelzijn, maar ook de volksgezondheid. 

Btw-tarief

“Ik vind dat we een btw-tarief moeten heffen van 21 procent. En ja, John de Mol kan dit geld gemakkelijker opbrengen dan een postbode, maar dat geldt ook voor auto’s en biertjes. Helaas.”

Documentairemaker en presentatrice Marijn Frank is ook helemaal voor een vleestaks. “We eten echt te veel vlees. Dat is slecht voor het milieu, vanwege de vele grondstoffen die nodig zijn voor het produceren. Daarnaast is het echt niet oké hoe we met dieren omgaan.’’

Verslaafd aan vlees

In 2016 kwam de Documentaire Vleesverlangen van Frank naar buiten. Hierin onderzocht ze de vraag of we niet massaal verslaafd zijn aan vlees. “Mijn hersenen reageerden sterker op vleesplaatjes dan op seksplaatsjes en dat toonde onder ander dat ik verslaafd was aan vlees. En geloof mij, ik vind seks heel fijn.”

Dé van de Riet, woordvoerder van de vleesverwerkende industrie COV, vindt het idee van een vleestaks echt een gedrocht. “Je moet de markt zijn gang laten gaan en niet door een fiscale regeling miljoenen uit de markt halen, terwijl je niet eens weet of het effect heeft.” Ook zal een taks niet goed zijn voor de handel, want driekwart van onze productie gaat volgens Van de Riet de grens over.

Stimuleren in plaats van straffen

Dat er al een taks is op sigaretten is volgens Van de Riet absoluut niet te vergelijken met een vleestaks. “Vlees is een voedzaam product, daarom vind ik het een valse vergelijking. Natuurlijk kan het altijd beter en daar werkt ook elke bedrijfstak aan. Stimuleer het liever in plaats van het af te straffen met een taks.”

“Onze ambtenaren hebben gewoon zitten slapen. Kijk naar de Engelse markt. Daar is een suikertaks ingevoerd. Hierdoor zijn producten met suiker veel duurder geworden. De fabrikanten zijn toen producten gaan maken met veel minder suiker. Zelfs 50 procent minder. Ik zeg altijd beter goed gejat dan slecht bedacht”, zegt Paul Moers, supermarktdeskundige. Volgens hem eten we nu gemiddeld zo’n 77 kilo vlees per jaar per persoon.

Bekijk hier de uitzending van Stand.nl over dit onderwerp.

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen