*

De stelling van Robert-Jan Steegman

1134 keer bekeken

‘De leeftijdsgrens voor alcohol moet terug naar 16 jaar’. Dit was de stelling die communitylid Robert-Jan Steegman vrijdag in Spraakmakers naar voren bracht.

Steegman heeft een zoon van 16 jaar en ziet hoe hij worstelt met het drinken van alcohol. Want op je 16de mag je officieel geen alcohol kopen, maar veel wat verboden is, heeft op de gezonde pubers natuurlijk een enorme aantrekkingskracht.

Verhoging leeftijd

Sinds 1 januari 2014 is de wet veranderd en mogen jongeren op hun 18e alcohol kopen en in het bezit hebben. Dit omdat alcohol zeer schadelijk blijkt te zijn voor de hersenen en omdat de kans op verslaving minder groot zou zijn. Je mag als ouder je kind wel alcohol aanbieden, maar er is voor de opvoeders wel een nieuw dilemma ontstaan. Zelf je grenzen ontdekken in de kroeg of op het bankje in het park is er niet meer vanzelfsprekende bij met de nieuwe wetgeving. En op hun 18e gaan veel jongeren zelfstandig wonen. Is die grens dan wel verstandig, vraagt Steegman zich af.

Interessanter

Steegman wil graag als vader ook dat zijn zoon de grenzen kent van alcohol. Wanneer heb je te veel gedronken en wat is normaal? Nu jongeren niet meer binnen mogen komen in een café omdat de eigenaar terecht bang is voor de boete van duizend euro of bij een tweede waarschuwing een sluiting, gaan ze stiekem ergens drinken.

Steegman mailde ons het volgende: “Mijn zoon van 16 heeft een jaar overgeslagen op de basisschool en gaat komend jaar naar 6VWO. Zijn vrienden zijn 17 of 18, er is dus sprake van alcoholgebruik. Ik zie dat zij heel anders dan wij omgaan met alcohol. De verhoogde leeftijdsgrens heeft alcohol alleen maar interessanter gemaakt. Wanneer de kinderen drinken doen ze dat in thuissituaties. Het drankgebruik is volgens mij alleen maar hoger geworden dan vroeger.”

Stemmen, trouwen, een huis kopen, drinken….

Steegman pleit voor de grens opnieuw naar beneden bij te stellen, zoals in sommige andere Europese landen als Oostenrijk of België. Dat zijn zoon op zijn 16e weer een biertje kan kopen net zoals hijzelf. Niet elke communitylid is het hiermee eens. Zo reageert Paul van der Clingel op deze pagina: “Achttien is een mooie leeftijd voor allerlei zaken die je op jongere leeftijd niet kan of mag. Stemmen, trouwen, een huis kopen, enz. Die leeftijd is niet voor niks gekozen. Alcoholgebruik is nergens voor nodig en richt verschrikkelijk veel schade aan."

GGD

Ook communitylid Angela Vos is tegen het verlagen van de leeftijdsgrens. Vos werkt bij de GGD die het alcoholgebruik monitort en zij zegt: Sinds de invoering van de leeftijdsgrens is het alcoholgebruik onder de 18- minners wel afgenomen. En dat is een goede zaak, want de hersenen zijn dan nog volop ‘in de groei’. Alcohol is vooral erg schadelijk voor het puberbrein.” Vos, zelf ook moeder van een puberdochter, vindt de leeftijdsgrens niet betuttelend, want het is aan de ouders zelf of ze de kinderen thuis toestaan alcohol te drinken.

 

 

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen