*

Eén DNA-databank voor iedereen? Dit vinden jullie er van:  

ProfielfotoTeunie Stoffele 1219 keer bekeken

De familie van Nicky Verstappen heeft lang op een doorbraak moeten wachten. Dat had misschien sneller gekund als het DNA van iedereen al bij voorhand al in een databank waren vastgelegd. Moeten onze grondrechten wijken om strafzaken sneller te kunnen oplossen & hoe belangrijk is privacy voor jullie?

Een aantal reacties van jullie op een rij: 

‘Mijn DNA is privé!’

Dhr. Snabel belde vanmorgen naar Stand.nl en hij was ‘faliekant tegen.’ “Mijn lijf is het enige privé dat ik nog heb onderhand! Tegenwoordig kan je zelfs ongevraagd donor worden.”

‘Ja, mits’

Tim Smit uit Rotterdam belde ook naar de studio en hij vindt het een goed idee als er een databank zou komen. Hij had alleen één maar: “Er moet een drempel worden aangebracht. Bij je eerste vergrijp sta je DNA af.”

‘Denk toch aan de Tweede Wereldoorlog’

Han wijst op het gebrek aan historisch besef: “In de WOII konden de joden heel makkelijker worden opgepakt omdat alles netjes geregistreerd stond. Je informatie aan de overheid geven is levensgevaarlijk.”

‘Bij de geboorte al DNA afstaan’

Gea vindt dat als je niets te verbergen hebt je ook niets te vrezen hebt als je DNA afstaat. “Het beste zou zijn om dit al bij de geboorte te doen. Kinderen krijgen een hielprik en dan kan je vast DNA afstaan.”

Peter R. de Vries pleitte vandaag in onze uitzending op NPO Radio 1 opnieuw voor een nationale DNA-databank. Hij reageert daarmee op een doorbraak in de Nicky Verstappen-zaak, die mede door DNA-onderzoek een verdachte heeft opgeleverd. "Ik zie voor- en nadelen, maar ik denk dat de nadelen oplosbaar zijn," zegt De Vries.

Verder reageren kan hieronder of op dit draadje:

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen