*

Slachtoffer seksueel misbruik: 'Tijd dat er iemand wordt opgesloten'

ProfielfotoTeunie Stoffele 717 keer bekeken

Paus Franciscus biedt een ongekend excuus aan voor het seksueel misbruik in de katholieke kerk. In een brief schrijft de kerkleider deze week dat "we geen oog hebben gehad voor de allerkleinsten; we hebben ze aan hun lot overgelaten".

Uit de eerste reacties is op te maken dat de excuses weinig indruk maken. De paus heeft zich al eerder sterk uitgesproken tegen seksueel misbruik door geestelijken, maar ondernam in de praktijk, tot nu toe, te weinig actie. Het ‘zero-tolerance’-beleid van de paus heeft geen einde gemaakt aan wegmoffelen en toedekken. De stelling in Stand.nl is vandaag: De excuses van de paus zijn onvoldoende. 

Feiten op tafel

De excuses van paus Franciscus maken op Bert Smeets, van organisatie Mea Culpa, maar weinig indruk. Smeets is in zijn verleden zelf misbruikt en vindt excuses allang niet meer genoeg. "Het wordt eens tijd dat er iemand wordt opgesloten, anders helpt het niet", zegt hij in Spraakmakers.  

Ondanks de enorme aandacht voor de zaak, wordt er zowel door de kerk als het Openbaar Ministerie nog steeds veel gepraat en onderzocht maar nauwelijks actie ondernomen. Volgens Bert Smeets wordt het tijd dat de feiten op tafel komen. "Er moet een einde komen aan de doofpotcultuur", aldus Smeets.

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen