*

‘Een hond die niet goed ademt, zal nooit winnen’

894 keer bekeken

Amsterdam wil hondenshows gaan verbieden. De hoofdstad maakt zich op voor de World Dog Show, volgende week. Een show waar ruim 30.000 honden aan deelnemen. Voor het laatst als het aan het Amsterdamse college ligt. Het stadsbestuur wil geen evenement waar het fokken op uiterlijk wordt gepromoot.

Volgens de organisatie van de World Dog Show staat het gedrag en welzijn van de honden echter altijd voorop. Daar zijn dierenwelzijnorganisaties het niet mee eens. Volgens hen lijden doorgefokte dieren hun hele leven. Honden met een platte snuit, bijvoorbeeld de populaire Franse bulldog, kunnen niet meer normaal eten, drinken of ademen.

Steffie van Horck van de Sophia Vereniging: "Een hondenshow bestaat vooral uit het keuren op uiterlijk. Het hele idee van een hondenshow is niet goed, het moet om dierenwelzijn gaan." De stelling in Stand.nl was vandaag: Hondenshows moeten verboden worden.

'Regels zijn al streng'

Dierenarts, keurmeester en hondenfokker Hildeward Hoenderken is het niet eens met die stelling. "De regels voor rashonden zijn al zeer streng", zegt hij. Volgens de dierenarts wordt iedere hond in de gaten gehouden. "Elke hond gaat naar een dierenarts. Op het moment dat een hond stress heeft, wordt er ingegrepen. Keurmeesters worden opgeleid om welzijnsproblemen te signaleren."

Rony Doedijns is jurylid op de World Dog Show en reageert ook. "Ik ben ook lid van de Raad voor Beheer. Wij zien toe op het welzijn van de honden. Elk nest, elke pub wordt gezien in Nederland. Dat is uniek in de wereld."

Balen 

Hondenliefhebber Doedijns zou enorm balen als de show voor het laatste te zien is in Amsterdam. "Bazen en honden beleven veel plezier aan show. Het is geen circus. Ja, honden springen wel eens door een ring. Maar het gaat erom dat honden goed kunnen lopen en in een goede conditie zijn. Honden die niet goed kunnen ademen, zullen nooit winnen."

Vijf jaar gelden werd de grote hondenshow naar Nederland gehaald. "Burgemeester Eberhart van der Laan was er heel blij mee. Nu zit er een ander gemeentebestuur en mag het opeens niet meer." Het stadsbestuur heeft volgens Doedijns geen contact gehad met de organisatie van de World Dog Show.

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen