*

Spraakmaker André Kremer startte zelf een weekendschool voor Arabisch

ProfielfotoTeunie Stoffele 798 keer bekeken

Spraakmaker André Kremer belde vanochtend naar NPO Radio 1 om mee te praten over de stelling: ‘Weekendscholen vormen een risico voor de integratie van Syrische kinderen’.

Kremer is initiatiefnemer van een weekendschool in Schiedam en vindt het goed dat kinderen van vluchtelingen ook onderwezen worden in hun moedertaal.  

Arabisch als moedertaal
De Volkskrant meldt vanmorgen dat Syrische statushouders door het hele land informele weekendscholen oprichten voor hun kinderen. Syrische ouders melden hun kinderen aan voor Arabische les omdat zij willen dat er goed contact kan worden onderhouden met familie in het thuisland of elders in Europa.

Mensen raken hun identiteit kwijt
Kremer heeft zelf een achtergrond in het onderwijs en begeleid vluchtelingen bij het zoeken van passend werk. Hij zag dat er behoefte was aan taalonderwijs in het Arabisch: “Mensen die hier komen laten alles achter en in Nederland heerst het credo: je leert Nederlands je past je aan. Het gaat alleen maar over Nederlands leren, maar mensen raken daardoor zichzelf, hun identiteit kwijt.”

Dat werkt overal zo, zegt Kremer. “Ik was laatst bij een theaterstuk in de Achterhoek en daar werd een lokaal dialect in gesproken. Een oudere meneer was echt geroerd omdat dit in zijn moedertaal werd gedaan.

Geen koranverzen 
De weekendschool die Kremer heeft opgezet loopt op vrijwilligers en hanteert de nieuwste methodes voor het leren van Arabisch. “We zijn niet religieus en vertalen ook geen oude Arabische koranverzen. We willen de kinderen toepasbaar Arabisch leren, zodat ze er ook mee uit de voeten kunnen.” Arabisch is de vijfde wereldtaal en heeft wereldwijd 450 miljoen sprekers. Niet alleen cultureel gezien is het dus een belangrijke taal, voegt Kremer nog toe. 

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen