*

Heeft Patricia Paay evenveel recht op privacy als ieder ander?

ProfielfotoTeunie Stoffele 1460 keer bekeken

Heeft Patricia Paay evenveel recht op privacy als ieder ander? Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, gaat in Spraakmakers in op deze vraag. Want als je beroemd bent, kun je dan niet verwachten dat er dingen over je verspreid/geschreven worden? Wat vind jij?

Verspreiden is plaatsen

GeenStijl plaatste een jaar geleden een link op zijn website naar een seksvideo waarin de tv-persoonlijkheid te zien is. De video was eerder, zonder toestemming van Paay, online gezet door een twitteraar. GeenStijl verwijderde de link naar de video na anderhalf uur, maar moet volgens de rechter toch een schadevergoeding betalen. 

Terecht, vindt Van Dooijeweert. Het plaatsen van een link naar eenvoudig vindbaar materiaal is volgens GeenStijl iets anders dan het zelf publiceren van dit materiaal, maar Van Dooijeweert is het daar niet mee eens. ''Als je helpt om zo’n video te verspreiden, dan word je geacht om te weten dat je iemands privacy daarmee beschadigt'', reageert ze. 

Popster

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens maakt volgens Van Dooijeweert wel onderscheid tussen zelfverkozen roem - zoals die van Patricia Paay - of verkregen roem. "Als jij er niets aan kunt doen dat je een bekend persoon bent, bijvoorbeeld omdat je geboren bent in een koninklijke familie, dan is jouw recht op bescherming volgens het Hof groter dan wanneer je een popster bent die leeft van die bekendheid", zegt Van Dooijeweert. 

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen