Harry Schreuder: uien en aardappels
"Ik zit in Flevoland, het waterschap pompt hier extra water de polder in", vertelt Harry Schreuder, akkerbouwer uit Swifterband. "Vooral de aardappels zie je achteruit gaan. De laatste echte regen was eind mei. Er zullen grote verschillen in opbrengst ontstaan: Ik zal een redelijke oogst hebben maar in Brabant bijvoorbeeld is het soms een drama om te zien hoe de gewassen er bij staan. Ik wil ook niet te snel beregenen (water geven). Nu moet het gewas dieper op zoek naar water, krijgt het sterkere wortels. Als je te snel beregend wordt het gewas er zwakker van."
Piet van Es: WESPEN
"Ik ben een keer gestoken in mijn oog, dat zal ik nooit vergeten." Radio 1-luisteraar Piet van Es vult het rijtje nog aan met de voorspelling van een wespenplaag: "In 1976 was het zo droog dat er in augustus een gigantische wespenplaag was. En ik ben al zo bang voor die beesten."
Positieve uitzondering: de wijnboeren. Of toch niet…?
"Er hangen veel trossen, de oogst zal wel vervroegd worden."
Geweldige mei- en junimaand gehad. Druiven zijn warmteminnende planten dus die hebben het tot nu toe goed gehad.
Maar… ook zij hebben water nodig. Voor de druiven zitten we nu ook op een kantelpunt, de droogte moet niet nog langer dan twee weken duren. Maar de kwaliteit wordt in de laatste 6 à 8 weken bepaald dus het hoeft de kwaliteit niet aan te tasten. Maar als het zo door gaat wordt de hoeveelheid druiven wel minder.