*

De Stelling van Gea van der Veen

ProfielfotoBas Fels 730 keer bekeken

Discriminatie van ouderen op de arbeidsmarkt. Gea van der Veen heeft het aan den lijve ondervonden toen ze na een ernstig auto-ongeluk weer aan de slag wilde. Daarom stuurde ze ons de volgende stelling: ‘‘‘50-plussers zijn een verrijking voor bedrijven’.

“Ik was ooit in de race om presentator te worden bij Studio Sport, maar na een auto-ongeluk stond ik acht jaar aan de zijlijn. Toen ik na al die jaren weer aan het werk wilde, bleek het moeilijk om in onze maatschappij een functie te vinden”, vertelt Van der Veen.

Haar zoektocht naar werk werd niet alleen bemoeilijkt door het feit dat ze lange tijd arbeidsongeschikt was, ook haar leeftijd speelde een rol. Ten onrechte, stelt Van der Veen, die uiteindelijk besloot om een eigen bedrijf te starten. “De vijftigers van nu zijn niet te vergelijken met de vijftigers van een jaar of twintig geleden”, zegt ze. 

Drijfveren
Dennis Bos heeft als medewerker van een groothandel in bouwmaterialen goede ervaringen met 50-plussers. “Ik begrijp niet dat we bij een sollicitatie altijd direct kijken naar de geboortedatum”, aldus Bos. “De leeftijd van een sollicitant is voor mij van ondergeschikt belang. Belangrijker is wat de drijfveren van iemand zijn om bij ons te komen werken.”

Het argument dat oudere werknemers vaak als ‘duur’ worden gezien, weerlegt hij. “Een oudere werknemer neemt vaak een karrenvracht aan ervaring mee en is daardoor ook sneller inzetbaar dan een medewerker met minder ervaring. Dat mag van mij ook terugkomen in het loon.”

Verjonging

Volgens Joop Schippers, hoogleraar Arbeidseconomie aan de Universiteit Utrecht, zullen ouderen in de toekomst steeds eenvoudiger aan een baan komen. “De behoefte aan verjonging zit in onze maatschappij verweven”, aldus Schippers. “Kijk maar naar de televisie: als een presentator vertrekt, komt daar steevast een jongere presentator voor in de plaats.” Toch zal dat verschijnsel volgens de hoogleraar op termijn veranderen. “We vonden het een kwart eeuw geleden nog heel bijzonder om een vrouwelijke buschauffeur te zien, maar dat is nu gelukkig ook anders.”

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen