*

De stelling van Fons van den Aarssen

ProfielfotoTeunie Stoffele 649 keer bekeken

Fons van den Aarssen stuurde ons een stelling om te bespreken in Stand.nl. Hij maakt zich als opa zorgen over het geestelijk welzijn van jongeren van tegenwoordig en opperde de stelling: 'We moeten meer investeren in het geestelijk welzijn van jongeren.'

"Vooral nu het economisch zo goed gaat in ons land", vindt van den Aarssen dat er meer aandacht moet komen voor psychische problemen en uitdagingen waar jongeren van nu voor komen te staan. "Er dreigt een generatie verloren te gaan, omdat ze het hoofd psychisch niet boven water kan houden."

Schrikbarende cijfers

De officiële cijfers over de geestelijke gezondheid van jongeren zijn keer op keer schrikbarend, zoals ook blijkt uit een gisteren gepresenteerd essay van de Raad voor Volksgezondheid getiteld Over Bezorgd. Bijna de helft van de jongeren, 43 procent, heeft psychische klachten zoals slecht slapen, piekeren en zich somber voelen. Ook de kinderombudsman signaleert dat kinderen en middelbare scholieren in toenemende mate stress ervaren. Dit komt met name door werkdruk op school.

Mindfulness voor kinderen van 4 jaar

Een oplossing zou zijn om kinderen bewuster te maken hoe om te gaan met stress. Er worden al op enkele basisscholen in Nederland trainingen mindfulness gegeven. Zo ook op de Amsterdamse Pieter Jelle Troelstraschool waar Marijke Paulusma al ruim tien jaar lessen aanbiedt. "We begonnen ermee toen na een test in groep zes bleek dat kinderen met een normale intelligentie ondermaats presteerden. We dachten na over een oplossing en zo kwamen we bij deze trainingen uit." Paulusma start bij de kleuters van vier jaar oud en alle kinderen tot groep acht krijgen wekelijks een les. Ook is het principe van mindfulness opgenomen in het curriculum en in het lesprogramma.   

Ademhaling

De kinderen wordt geleerd dat ze meer zijn dan hun gedachten. Je hebt ze wel, maar je bent het niet. En je traint ze op hun opmerkzaamheid zodat je minder druk in je hoofd bent. Letten op je ademhaling is hiervoor een belangrijk instrument en dat kun je kinderen al jong bijbrengen. Het klinkt misschien wat vaag, maar uit onderzoek van de GGD blijkt dat het geluksgevoel en het vinden van rust bij de kinderen is toegenomen. "Mindfulness is niet hét tovermiddel", waarschuwt Paulusma. "Je moet er natuurlijk ook op letten dat kinderen bijvoorbeeld genoeg bewegen en genoeg buiten spelen." 

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen