*

Jos: "We glijden af naar platvloersheid"

ProfielfotoTeunie Stoffele 545 keer bekeken

Lees hier waarom Jos zich aansloot bij de spraakmakerscommunity.

Vanuit de bakkerij, achter de bakkerswinkel in het Brabantse Liempde, komt de wereld bij Jos van Eijndhoven binnen. Vaak via NPO Radio 1, omdat hij tijdens het bakken zijn handen vol heeft. Jos is 66, maar aan stoppen met werken denkt hij nog lang niet. “Wat is er leuker dan bezig te zijn met je handen en met mensen?”

Samen met zijn vrouw hebben ze in de jaren tachtig het bedrijf van zijn vader overgenomen. Al 137 jaar bakt de familie Van Eijndhoven het brood van Liempde en omstreken. Geregeld frustreert het nieuws Jos zo erg dat hij de telefoon oppakt en tijdens het werk naar de radio belt.

Onlangs nog stond hij zich op te winden over het plan van gemeenten om Poolse en Roemeense arbeiders uit de wijk te weren. “Dit zijn ook gewoon hardwerkende mensen. Ik zie het in mijn omgeving. Sommige seizoenwerkers komen hier ieder jaar terug om tomaten en aardbeien te plukken. Dit zijn vakmensen die soms uren in een busje moeten rijden om te werken.”

Jos zijn betrokkenheid hoor je regelmatig op NPO Radio 1, maar niet alleen daar laat hij van zich horen. Binnenkort komt de voltallige CDA-fractie van de provincie op zijn uitnodiging brood bakken en praten met buurtbewoners over hoe ze een klein dorpje als Liempde leefbaar kunnen houden. Jos: “Korter kun je de lijn niet maken!”

Jos vindt dat het debat in Nederland steeds platvloerser gevoerd wordt. “Alles draait om geld en er is alleen maar plaats voor schreeuwers en een korte termijn visie. Dat is dodelijk.” Dit is ook de reden dat hij zich heeft opgegeven bij deze Spraakmakers community; om weer ‘op een fatsoenlijke’ manier met elkaar in gesprek te gaan.

 

                               Volg Spraakmakers online

           

 
Cookie-instellingen