*

Jongeren & Klimaatverandering: angst of actie? 🌍πŸ”₯

Moderator Stand.nl 29-10-2024
19 keer bekeken 0 reacties

Klimaatverandering is hot topic, en jongeren voelen de stress. Onderzoekers Floor van der Wal en Jessie Harms spraken jongeren op festivals om hun gevoelens en gedachten hierover te peilen. Hun doel? Begrijpen hoe klimaatnieuws jongeren beΓ―nvloedt en of dit hen in actie brengt of juist verlamt. πŸš€

De Grote Zorgen 😰

Veel jongeren maken zich zorgen over hun toekomst. Niet alleen om het klimaat, maar ook om zaken zoals woningnood en oorlogen. Deze zorgen worden vaak versterkt door de manier waarop de media deze onderwerpen brengen. De term "tikkende tijdbom" bijvoorbeeld, maakt het allemaal extra dreigend en stressvol.

🎧 Beluister hier het interview

 

Media Impact πŸ“Ί

Hoe beelden en woorden in het nieuws ons raken, is mega belangrijk. Foto’s van bosbranden en smeltende ijskappen dragen bij aan een gevoel van urgentie en angst. Maar helpt dit om in actie te komen of zorgt het juist voor apathie? Dat is de grote vraag waar de onderzoekers antwoord op willen vinden.

Social Media Madness πŸ“±

Social media speelt hier ook een grote rol. Stel je voor: je scrolt door je feed en ziet eerst een verwoest bos, daarna een dansende TikToker en vervolgens een schattig puppy. Die constante switch kan je gevoelens flink in de war brengen. Dit kan ervoor zorgen dat je minder heftig reageert op belangrijke onderwerpen zoals klimaatverandering.

Festivals als Lab πŸŽ‰

Waarom festivals? Omdat ze een divers publiek aantrekken. Op plekken zoals de Zwarte Cross en Lowlands hebben onderzoekers veel verschillende jongeren gesproken. In een speciale setting, het Living Lab, konden jongeren hun emoties en associaties delen over verschillende beelden en metaforen. Dit leverde super interessante inzichten op.

Wat Nu? πŸŽ“

Het doel van dit onderzoek is om te snappen hoe jongeren denken en voelen over klimaatverandering. Deze kennis helpt om de manier van communiceren te verbeteren, zodat het niet alleen bewustwording vergroot maar ook echt actie aanmoedigt. Voor Fontys Hogeschool betekent dit dat ze hun journalistieke opleidingen beter kunnen afstemmen op de behoeftes van jongeren. En het Nationaal Klimaat Platform kan gerichtere adviezen geven aan beleidsmakers.

Toekomstperspectief 🌱

Floor en Jessie, de onderzoekers, blijven jongeren opzoeken om hun meningen en gevoelens te peilen. Ze hopen dat betere communicatie over klimaatverandering niet alleen de bewustwording vergroot, maar ook een positieve gedragsverandering teweegbrengt. Stay tuned voor meer updates! πŸš€

Sluit je Aan! 🀝

Voel jij je ook weleens overweldigd door klimaatnieuws? Deel je gedachten en help mee om de communicatie te verbeteren. Samen kunnen we zorgen voor een betere toekomst. 🌍πŸ’ͺ

Let's make a change, one step at a time! 🌟

Afbeeldingen

Stemmen

0 totaal
0 eens
0 oneens

Waarderen

0 (0 waarderingen)

Registreren

Reageren

X (voorheen Twitter)

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...
Cookie-instellingen