*

Zijn er nog vragen over PFAS?

Evy Cratsborn 09-06-2025 17 reacties

Kunnen we nog wel zomaar alles van moeder natuur eten? Het RIVM adviseert al een tijd om geen eieren van hobbykippen te eten vanwege te hoge PFAS-concentraties.

Onlangs werd bovendien bekend dat op meer dan de helft van de aardbeien (67%), kropsla (62%) en druiven (52%) resten van PFAS-pesticiden zijn aangetroffen.

In ons voedselsysteem worden volop chemicaliën gebruikt. Ook een vervuilde omgeving kan een risico vormen voor wat er op ons bord belandt.

Vertrouw jij het eten uit de supermarkt nog? Of ben je benieuwd naar de herkomst van PFAS? Donderdag 12 juni schuift toxicoloog en PFAS-expert Jacob de Boer aan in de uitzending om jouw vragen te beantwoorden.

Laat het ons weten! Reageer in de Community of mail je vraag naar spraakmakers@kro-ncrv.nl.

Wellicht nemen we contact met je op en wordt jouw vraag besproken in de uitzending.

Peter van Soest

09-06-25 om 15:06

We weten dit nu al jaren en jaren. En wat zijn de maatregelen die verdere verspreiding verder voorkomt? Ik ken ze niet. Er wordt alleen maar gepraat en ondanks alle kennis, gaan ook de fabrikanten gewoon door met produceren en laten het afval simpel weglopen via het riool. En van deze regering hadden we al helemaal niets te verwachten. Lachwekkend zoals Wiersma zich in alle bochten bewoog en niets deed. Brrrr. Deze maatschappij is alleen nog gericht op geld, geld, geld. Homo pecunia geniet meer van geld dan van een gezonde omgeving. Ik heb het vertrouwen in de mens al heel lang verloren. Zie de gifspuiters in de landbouw en tuinbouw. We weten het allemaal, Parkinson, kanker e. a. en gaan vrolijk verder tot er een keer iemand op staat die zich krachtig hier tegen verweert, zoals advocaat Ficq. En zo lang er niet veroordeeld wordt, gaan ze gewoon door. Kennelijk wil de maatschappij dat dan allemaal. Ik niet!

Maarten Zwetsloot

09-06-25 om 15:20

Nee. Geen vragen.

Ik dacht wel vanochtend tijdens de wandeling met Whooper bij het Vledderveld…

Een lekker fris windje…. Ja stel dat er op kilometers afstand er een lelieteler of landbouwer aan het spuiten is.

Ik heb altijd gedacht dat bij de kust wonen nog niet zo slecht was. Frisse lucht en als de Engelse er niet te veel

Narigheid in duwen dan is dat niet verkeerd. Tot je erachter komt dat de scheepvaart op de Noordzee een bron

Van vervuiling is. En eten uit de supermarkt? Ja zoveel mogelijk onbewerkte producten – groenten e.d.

We worden ge star bucked met alles. Ons voedsel, onze kleding…. Steeds “goedkoper” en met materialen die niet zo

Goed voor ons zijn..

Anna Huijgen

09-06-25 om 15:22

Het baart me grote zorgen dat alle pfas niet al lang en breed zijn verboden! We hebben miljoenen jaren overleefd zonder; we gaan zeker niet lang overleven met. Het valt me op hoeveel meer mensen op jonge leeftijd parkinson krijgen. Het korte-termijn-winst-denken is dodelijk.

Anna Huijgen

09-06-25 om 15:25

En als antwoord op de vraag: ik vertrouw eten uit de supermarkt steeds minder. Ik koop daarom biologisch waar mogelijk. Maar kan ik vertrouwen dat eten uit de supermarkt echt biologisch is en niet ook onder de schadelijke stoffen zit?

Chris Zijdeveld

09-06-25 om 16:22

Ik heb simpele vragen:

1. Wat doet PFAS in ons lichaam?             2. Bij welke concentraties?             3. Hoe krijgen we een concentratie in ons lichaam die effecten gaat hebben?             4. Onder welke omstandigheden (vermageren, vermoeidheid, ouderdom, enz. enz. gaan effecten optreden)?        5. Wat gaat er gebeuren met mensen die altijd eieren van (hun eigen) scharrelkippen eten?    6. Tenslotte: wat zijn PFAS pesticiden?

Hoop op duidelijke antwoorden. Er is mijns inziens inmiddels sprake van een algemene paniek en ik wil graag wat zuiverder kunnen inschatten.

Francisca Wagenmakers

09-06-25 om 16:58

Vraag 1: Zit er (veel, hoeveel, te veel?) PFAS in de biologische kippenmest voor de groentetuin van de Action? (De doosjes met korrels...) Wat gebeurt er met je sla en je bessen als je die korrels als mest gebruikt?

vraag 2: In de eieren van kippen van hobbyboeren zit te veel PFAS. Ik begrijp dat het komt doordat ze wormen eten die (door de grond die de wormen eten) vol PFAS zitten. Zit er ook (veel, te veel) PFAS in het vlees van de kippen van hobbyboeren? En hoe zit het met de eieren en het vlees van de kippen van commerciële bedrijven (legbatterij)? De biologische kippen? De kippen 'met vrije uitloop'? De scharrelkippen (waar scharrelen die?)?

Hans Verhaar

09-06-25 om 20:36

Misschien moeten we eerst bij ons persoonlijk beginnen? Minder of geen auto's meer rijden, gewoon meer op de fiets doen, ophouden met kolen en hout stoken. Valt mij erg op (al jaren trouwens) dat we steeds meer aan de overheid overlaten en zelf gewoon op onze oude voet doorleven, vergeetb niet dat wij eigenlijk ook zelf de overheid zijn, wij hebben ze zelf gestemd (op de ambtenaren, de eigenlijke beslissers na) en daarmee onze machtiging geven. 

Martin Duisterwinkel

09-06-25 om 22:07

Het is een aanrader om eens het boek: "Paniek om niets" van Simon Rozendaal, wetenschapsjournalist te lezen, alvorens hier allerlei ongefundeerde reacties te plaatsen. 'Tegenwoordig kan men zoveel meer meten, dat je overal veel sneller risico's en schadelijke stoffen ziet, terwijl de leefomgeving in werkelijkheid steeds veiliger en schoner wordt'; aldus de cover van het boek.  

Hans Verhaar

09-06-25 om 22:53

Tja meten is weten, maar wat als de onderzoeker zijn eigen maatstaven neemt? 

Gerard Brummer

10-06-25 om 8:32

Ik begrijp dat het gebruik van PFOA in teflon anti aanbakpannen in 2015 al is verboden. Maar blijkbaar kunnen nog steeds andere PFAS-stoffen op Teflon-pannen en ook op de bakken van airfryers voorkomen. Hoeveel PFAS komt zo nog steeds tot ons en moet ook de anti aanbak teflonbekleding van deze kookmiddelen niet worden verboden? (Of is zo'n verbod al geëffectueerd? Dan deze vraag als niet gesteld beschouwen.)

Els Bertus - van Kempen

10-06-25 om 8:58

Ik heb een vraag, na het lezen van alle narigheid in ons voedsel. Wat kunnen wij dan WEL eten? Dat is wel een groot punt voordat ik mijn rondje supermarkt maak vrijdag. 

Dank voor de goede adviezen, anders wordt de keuze wel erg beperkt........

Jeannette de Snaijer-Roos

10-06-25 om 12:27

Wij hebben zelf hobbykippen en hebben onze eieren laten testen. Ze bleken 19 keer meer pfas te bevatten als veilig is. Dus ja, wat doe je dan? We zijn er nog niet uit. Ik zie dit wel als een "trend", het hele milieu, lucht, bodem, water, is verpest. En zolang de overheid fabrieken zoals o.a. Chemours nog steeds vergunningen geeft voor het lozen van allerlei troep, zal het niet beter worden. Ik denk ook dat onze generatie lang niet meer zo oud wordt als onze ouders - grootouders. Kijk alleen maar naar het grote aantal kankerpatienten van jonge-middelbare leeftijd. Dat is schrikbarend. Zelf ben ik opgegroeid op een eiland op het platteland, geklemd tussen enerzijds Rotterdam en andere kant Dordrecht, gezwommen in het Hollands Diep, ik moet er niet aan denken welke stoffen wij allemaal ingeademd en binnengekregen hebben. Mijn moeder is nog 95 geworden, haar moeder ook, maar voor ons zit dat er niet in ben ik bang.

Liesbeth Loef

10-06-25 om 13:24

ik ben benieuwd welke voedingsmiddelen je kunt kopen waar nog gegarandeerd géén pfas in zit. 

en in hoeverre heeft bereiding van voedsel nog met pfas te maken: bv de pannen die je gebruikt en/of de olie en vetten waar je in bakt.

we kopen bv zuivel bij een biologisch dynamisch bedrijf in de buurt, maar de koeien lopen wel buiten te grazen.. dus daar weet je ook wel van dat er dus pfas in zit, of heeft locatie daar nog invloed op?

Luuk Meerlo

10-06-25 om 17:02

Wie weet hoeveel Pfas en andere ongzonde rotzooi 50plussers al onbewust tot zich genomen heeft. Dus ja waar zou je nog druk om maken als je inmiddels 70 plus bent? Dan is het al te laat of maakt het niet meer uit omdat de ziekmakers niet meer uit je lijf verdrwijnen dan wel de schade is al aangericht? Van zoveel  stoffen hebben we niet geweten hoe ongezond het was. Onlangs mijn laatste Tefalpan naar het grofvuil gebracht. Ik heb er heel wat versleten...

Ik begrijp overheden als maar niet die economische belangen boven gezondheid stellen. Chemours sluiten en verantwoordelijk stellen voor de schade zou ik zeggen. Enz. enz.

Ik maak me vooral zorgen voor de nieuwe generatie, mijn kinderen en kleinkinderen. Wat gaan zij tegenkomen als ze ouder worden? Welke ziekte is er dan waar velen aan sterven?

Frans De Meijer

10-06-25 om 23:55

Naast alle chemische vervuiling die zich afgelopen decennia in toenemende mate heeft voorgedaan zien wij momenteel een razendsnelle toename van pfas in geheel Nederland, ook waar geen industrie gevestigd is, hoe kan dit?

Gelijktijdig zien wij dat geheel Nederland wordt 'toegedekt' met zonnepanelen, zonnepanelen zijn gecoat met pfas, mij laat het idee niet los dat er een verband bestaat tussen de toename van pfas en de toename van zonnepanelen.

 

Daedalus Gebr

11-06-25 om 16:20

Zit er in professionele scharrelkippeneieren dan geen PFAS?

Paul Schuur

11-06-25 om 19:43

Geen vragen, maar afwachtend op strenge(re) regelgeving. Verder zou ik de eitjes gewoon blijven consumeren, met mate, zoals alles. Het is niet goed dat er PFAS in zit, maar ik vrees dat het inmiddels overal in zit of te vinden is, en dan blijft er weinig over om te eten. 

Cookie-instellingen