*

Zijn er nog vragen over staatsbezoeken?

Coen Timmer 03-06-2025 4 reacties

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen deze week een staatsbezoek aan Tsjechië. Het wordt het 31e staatsbezoek van het koninklijk echtpaar, daarnaast waren ze twaalf keer gastheer en -vrouw.

Staatbezoeken hebben met alle pracht en praal, chique banketten en ander deftig gedoe een belangrijke functie in het versterken of het verbeteren van de relatie tussen landen. Maar hoe worden ze voorbereid en wie bepaalt wat er op het programma komt? Mag je gevoelige onderwerpen aankaarten of kritiek uiten? En leveren ze ook iets op voor de economie? Jeroen Snel is aanstaande donderdag te gast om jouw vragen over staatsbezoeken te beantwoorden.

We horen daarom graag wat jij wilt weten. Stel daarom nu je vraag! Reageer in de Community of mail je vraag naar spraakmakers@kro-ncrv.nl. Wellicht nemen wij contact met jou op, en wordt je vraag beantwoord in de uitzending.

Chris Zijdeveld

03-06-25 om 12:56

Stees hoor en lees ik de roep om, ons staatshoofd te pushen om gevoelige punten ter sprake te brengen bij deze bezoeken.

Ik ben heel benieuwd wat en hoe dat staatshoofd dat dan doet en of het echt enig effect heeft en of dat posief uitpakt of wellicht het mogelijke succes  voor ons, van een dergelijk bezoek vermindert

Maarten Sebastiaan Hol

03-06-25 om 13:17

Staatsbezoeken, ach ja. Is zo historisch gegroeid, maar ik vind die fixatie op de economie nogal eenzijdig. 

Waar het mij om gaat bij zo'n 'staatsbezoek' is om elkaar - als land, als volkeren, als mensen - beter te leren kennen! 

Wat weten de Nederlanders over Bohemen, Moravië, Tsjechië? Behalve dan dat het een relatieve goedkope vakantiebestemming is, en Praag een prachtige stad, vol historie. Weten Nederlanders wel dat zowel Boemen (en Moravië) net als onze lage landen (Holland, Brabant, Gelre) deel uitmaakten van dat grote Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie? Met illustere keizers zoals Otto der Große, Frederik Roger di Hohenstaufen, Sigismund von Luxemburg. 

Er zijn veel inspirerende Tsjechische filosofen, kunstenaars en schrijvers! De briljante Franz Kafka is er slechts één van, en dan is er de al even mysterieuze Jaroslav Hašek (bekend van 'de brave soldaat Švejk'). Lees eens iets van de filosoof Jan Patočka (geboren op 1 juni 1907, overleden van uitputting op 13 maart 1977 na verhoor en marteling door de geheime dienst), bekijk werken van de kunstenaars Emil Filla, František Kupka en Malva Schalek (die laatstegnoemde, Malva, is vermoord te Auschwitz). Kunstenares Helga Hošková-Weissová heeft de SHOAH overleefd, het zou goed zijn als het koningspaar haar een bezoek brengt, indien zij nog in Praag woont. En sowieso een bezoek aan  Theresienstadt / Terezín, eveneens als een symboolfunctie en daad tégen de onverdraagzaamheid en het racisme van de extreemrechtse politici (Orbàn, Simion, Wilders).

Eveneens belangrijk om te (leren) kennen: Tomáš Garrigue Masaryk (1850-1937), filosoof en president van de eerste Tsjechoslowaakse republiek. 

Maarten Sebastiaan Hol

03-06-25 om 13:18

Wat ik wil weten: kunnen we het een keer niet over de economie hebben? 

Els Bertus - van Kempen

04-06-25 om 9:36

 

wij waren in Praag vlak nadat Tsjechie in 1993 en hebben Vaslav Havel gedag gezwaaid. Hij stond voor een open raam en ik had net een boek van hem gelezen. Ik ga eens even in de boekenkast kijken welk boek ik nog van hem heb - Havel was net uit de gevangenis. Even mijn geheugen opfrissen dus!

Zijn geschiedenis is wel weggezakt in het verleden, denk ik. 

Verder herinner ik mij dat er veel Jugendstil was - ik hoop dat het klopt en er bij het Staatsbezoek ook ruimte is voor geschiedenis en kunst!

Cookie-instellingen