*

Zijn er nog vragen over afvalvermindering?

Coen Timmer 14-05-2025 10 reacties

We leven in een tijd waarin we meer dan ooit consumeren. En daarmee produceren we meteen ook meer afval dan ooit. Volgende week is het de Landelijke Week Zonder Afval, georganiseerd door Zero Waste Nederland.  Elke Nederlander gooit gemiddeld jaarlijks zo'n 450 kilo afval weg en dat moet minder!

In de uitzending van dinsdag praten we met Wendy de Wild, scheidend directeur van de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten. Wat wil je van haar weten over de afvalberg? Hoe we om moeten gaan met plastic? Wat is de verantwoordelijkheid van producenten? Heeft het wel zin als ik mijn kleding in een textielcontainer plaats? En wat is het effect van mijn afvalscheiding thuis als er in andere steden weer anders ingezameld wordt?

Dit is ook jouw kans om vragen te stellen! Reageer in de Community of mail je vraag naar spraakmakers@kro-ncrv.nl. Wellicht nemen wij contact met jou op en stel jij of stellen wij dan jouw vraag komende dinsdag aan Wendy de Wild.

Henk Landsheer

14-05-25 om 16:57

Heeft het wel zin om ons afval te scheiden terwijl er wekelijks wagonladingen huisval uit Italie in Amsterdam worden verbrand??!!

Liesbeth Loef

14-05-25 om 19:39

Ik zou graag weten hoe ik nog beter afval kan minderen en ook effectiever scheiden. We hebben al zuivel van een bio boer uit de buurt, flessen die worden gerecycled. Maar er is nog zoveel in plastic! En hier in het dunbebolkte buitengebied ben je aangewezen op 1 of 2 supermarkten

Gwendolyn van der Veen

15-05-25 om 1:05

Hoe we om moeten gaan met plastic? Wat is de verantwoordelijkheid van producenten? Heeft het wel zin als ik mijn kleding in een textielcontainer plaats? En wat is het effect van mijn afvalscheiding thuis als er in andere steden weer anders ingezameld wordt?

verantwoordelijkheid is al weer het woord van de maand. De regering moet het beleid uitzetten en de onderliggende partijen zoals de afval verwerkende partijen moeten dat implementeren. Het liefst gelijk over hee de land. Waarbij gescheiden toch beter is dan alles lekker gemengd en vervuild. Al zullen er ook daar excuses zijn dat er niet gescheiden opgehaald wordt ik denk louter om het verdien model van de verkende bedrijf. m.i.

Het is simple, hoe meer moeite de consument moet doen om het afval gescheiden / correct aan te bieden hoe meer die dan hopelijk een bewustzijnkrijgt als die het niet al heeft, en dan hopelijk minder verpakkingen koopt, langer met dingen doet etc. Maar daar hoort ook voor de notoire aso's ( alles is mij te veel moeite mensen ) wel een gedegen controle van bv de afval containers an dan ook fikse bestreffing. Zo doen mijn aller aardigste buren al jaren lang gewoon huis afval in de groene container, drink pakken in de papier container. Zo zag ik in de gezamenlijke papier container van een flat veel plastic en piep schuim etc. De mensen interesseren het niet. Dus opvoeding en verantwoordelijkheid bij de basis is essentieel en gebeurt niet of erg onvoldoende is mijn ervaring.

Dus niet plaatselijke maar één landelijk beleid. Duidelijkheid en scherpe en regelmatige controles. Dan natuurlijk de verkopers van al dat troep van de goederen. Zo leuk al die voor verpakte maaltijden, eten etc, maar hebben we dat allemaal nodig? Het is wel allemaal leuk omdat het er is, maar de keer zijde is een enorm berg van voornamelijk plastic. Plastic overal. Het is er eenmaal dus zal het gekocht worden. Daar is veel winst te halen in de reductie van afval als het al niet als voornamelijk éénmalige verpakking aangeboden wordt.

Pennen, ook zo'n voorbeeld. Waarom kan je ook voor de goedkope bic pennen niet één houder van duurzaam materiaal en dan een verpakking vullingen kopen? Nee een pak met zo veel pweg werp pennen is zo goedkoop dat elke ander oplossing nu althans veel duurder is. Drink pakken, de tetra pak pakken, eerst prima jaren lang zonder plastic dop. De verpakkingen zijn erg lastig uitelkaar te halen maar dat kan wel. nee we hebben te veel plastic en wat gebeurt? Opeens extra plastic in de vorm van doppen op de drink pakken. Tja.

Kleding. Duurzame kleding wordt amper gemaakt of is erg duur. En maat kleding dat waarschijnlijk nog langer mee gaat is niet te betalen. Dus dan maar goedkope kleding waarvan dus er ontzetten veel van is en dat niet hersteld kan worden ook nog. Ook daar is veel winst qua afval te halen. En dan dat bepaalde spijker broeken voor de giga prijzen verkocht worden, ik vermoed louter om de merk en niet omde duurzame kwaliteit??

Het leven moet wel betaalbaar zijn, maar jezelf begraven in een berg afval van goedkope rommel is nu ook niet zo geweldig. De burger alleen kan niet alles veranderen. Alleen samen kunnen we er een wending aan geven.

Zo is er een nederlandse bedrijf opgericht om in nederland plastic afval te verwerken tot nieuw plastic. Maar dat moest de deuren sluiten. Straks is er een ander land die dat dan wel doet en we hebben alweer de boot gemist. O ja, de boot. De boot waar alle nieuwe plastic mee aangevoerd wordt omdat het zo goedkoop is. ... Milieu? Terwijl we hier niet alleen een deel van de plastic alp konden minderen maar ook verwerkt nieuw plastic leveren zonder een lange scheeps tocht. 

Willen we in Nederland met z'n allen er echt wat aan doen of is alle poeha voor de buhne terwijl we en heel de wereld stikt in met name de plastic alpen.

Gwendolyn van der Veen

15-05-25 om 1:17

Aansluitend, er zijn zo veel producten die in met name plastic verpakt zijn dat totaal onnodig is en toch toegelaten wordt tot nederland of ook hier gemaakt wordt. Zoals de plastic buble verpakking, vaak met een kartonnen achterkant louter voor zichtbaarheid aan de verkoop rek. Dat kan ook prima in een volledige cartonnen doos met mooie afbeeldingen. Schroeven, gewoon in een cartonnen doosje, daar hoeft geen blister verpakking. etc etc. Maar natuurlijk zien doet kopen en daar is het om te doen, dan wel direct tenkoste van de zo kwetsbaar environment. Plastic verpakkingen om de kassier te laten zien wat je aanbiedt. Handig, snel maar weer met een enorme last, ""Cost"" voor ons allemaal, voor de aarde als gevolg. 

Ook bv zo veel gereedschap met allerlei plastic en rubber toevoegingen, vaak totaal onnodig maar wel flashy voor diegene die met de power rangers groot is geworden.... Al die verschillende en extra plastic en rubber komen ook uiteindelijk op de grote bult terecht. het is niet louter eenmalige salade bakjes.   

Gwendolyn van der Veen

15-05-25 om 11:09

Uitgelicht: H Baljet, 15-05-25 om 9:13, Is er ook brede steun voor vredesactiviteiten?

Ja een aanzienlijke leger is tegenwicht tegen de agressie van een ander partij en dus dan is er vrede. Hoe krijg je het weer ustig op school als er een bullebak jouw steeds moet hebben? Tegenwicht bieden, desnoods een klap dusdanig dat die moet zwichten voor jouw gelijke of overmacht. Maar nog beter is dan een aantal aanzienlijk vrienden tevoorschijn halen waar de bullebak dacht dat jij er alleen voor stond en hij dus zich terugtrekt, rustig houdt. De vrede hersteld.  Natuurlijk heb je het liefst dat er geen fysieke interactie geschiedt. En daarvoor heb je in het echte leven een leger macht nodig. Waardoor elke potentieel agressor zich wel genoodzaakt ziet zich in te houden.

Gwendolyn van der Veen

15-05-25 om 11:10

Sorry, verkeerde topic.

Cees Cramer

15-05-25 om 13:07

Het lijkt me een zaak van tegen de stroom in zwemmen. De als maar groeiende bevolking produceert toch alleen maar meer en meer afval? De toename van noodzakelijke woonruimtes levert toch ook meer afval op. Al die oude panden die ook een bepaalde levensduur hebben zullen er ook een keer aan moeten geloven. Zoals na de oorlog moest er ook enorm worden ingezet op het bouwen van woonruimten die weer veelal van magere kwaliteit waren opgezet en dus al gauw veel reparaties moesten ondergaan. Denk aan de asbest. Etc,. Dus als we het alleen al over de huizen hebben komt er nog veel op ons af. Denk ook aan de zonnepanelen die ook op een bepaald moment vervangen moeten worden. Een product wat er bijgekomen is voor de mens van tegenwoordig. We lijken op weg naar een tijdperk dat we verstrikt raken in ons eigen afval. 

Martine Groenewegen

15-05-25 om 17:20

Als consument gooien we afval weg dicht bij huis weg, maar er gaat ook nog veel naar de afvalbrengstations. Vooral van de materialen die worden ingezameld bij die milieustraten kan nog veel worden hergebruikt. Er komen al steeds meer Circulaire Ambachtscentra waar vooral gewerkt wordt aan inzet op producten voor kringloop en reparatie en waar op steeds meer plaatsten stromen verder uit elkaar worden gehaald (zoals kapotte meubels, zodat de bekleding, schuim en hout gescheiden worden tbv verdere bewerking). Maar er zijn veel meer bedrijven nodig die het 'afval' als uitgangsmateriaal voor nieuwe producten gaan gebruiken. En ik bedoel dan niet de recyclers die van de materialen op mechanische of chemische manier secondaire grondstoffen maken, maar afnemers die een hele lat, tegel of gordijn kunnen verwerken of een ander samengesteld product.
Vragen: Hoe kun je als afvalbranche zorgen dat meer ontwerpers of bedrijven hiermee starten? Hoe kun je die bedrijven vervolgens helpen om op te schalen, zodat ook die enorme volumes verwerkt gaan worden in hoogwaardige producten?

Maarten Sebastiaan Hol

19-05-25 om 11:33

1. Ik verbaas mij altijd over de volle plastic zak met plastic, elke maand. En dan doe ik het als éénpersoonshuishouden nog rustig aan. Hoe zit dat overigens met de allarmerende berichten over failliet verklaarde plastiverwerkingsbedrijven? 

2. Grootste ergernis: filtersigarettenpeuken op straat! Eveneens een reden om het roken te bestrijden. Of om méér prullebakken met 'asbak' te plaatsen? 

3. Afvalverwerking is óók een industrie, met 'belangen'.  Des te minder afval, des te minder omzet voor de afvalverwerking / huisvuilverbrandingscentrales. 

Gwendolyn van der Veen

21-05-25 om 14:36

Maarten Sebastiaan Hol, 19-05-25 om 11:33 en Martine Groenewegen,15-05-25 om 17:20

Ja het is ook mij een pijnlijke doorn in het oog wat er naast de daags huishoud vuil andere grotere afval is.

Zo zie ik vaak in containers bij Bouw / verbouw werkzaamheden mooie stukken hout, en andere prima te gebruiken materialen. En bij de milieustraat wat er dan in de containers belandt aan prima te gebruiken spullen, aan elektra die wel hersteld en hergebruikt zou kunnen worden dat niet meer kan louter omdat men het al beschadigt bij het storten in de daarvoor bestemde container. En wie heeft altijd b v een hele balk nodig? of volledige plaat hout? Dan zou de optie om de behoeft te kunnen vullen met rest materaal een goede optie zijn. Als het niet om de daarbij hoge kosten zou gaan.

Al is de werkelijke kost van niet de volledigebeschikbaar materiaal te gebruiken veel en veel groter. De natuur is éénmaal. Wat wij als mens vernietigen komt niet weer terug. En ook hout. Wat er één maal is zou je met respect voor wat de natuur aan moeite heeft moeten doen en de handelingen om dat tot de consument te brengen moeten opbrengen en elke stuk nuttig te geb ruiken.

OOk afgedanket ( houten ) meubels. Met de hout daarvan kan nog zo veel gedaan worden.

Waar vroeger de inzamelaars langs de deuren kwamen, en vervoer geen prebleem voor de huishoudens was, de vodden man en de metaal en wat des te meer verzamelaar, is dat vandaag de dag niet meer en dus er is geen plek nabij waar men bv een eind balk of ander materiaal dat men overhoudt heen kan brengen ook al heeft men geen auto, en netjes deponeren voor weer gebruik. De kosten ook voor bouw bedrijven om ook hun rest ( maar nog goed ) materialen gesorteerd op te slaan zijn vanzelf een belemmering,  Daar zouden we wat meer mee moeten doen. Inzamel punten in de buurt, georganiseerd en betaalbaar want uur loon en huur van panden is tegenwoordig niet meer op te brengen. Waar een wil is is er een weg.

Cookie-instellingen