*

Welke afspraken heb jij met jouw kinderen gemaakt over het gebruik van de smartphone?

Coen Timmer 24-03-2025 5 reacties

Ouders van de organisatie 'Smartphonevrij opgroeien' gaan morgen naar de Tweede Kamer om te praten over gezond telefoongebruik door kinderen. Zij hopen dat de overheid hen helpt met duidelijke regulering.

Ondertussen zitten die ouders niet stil en proberen met elkaar te bedenken hoe ze hun kind ongestoord kunnen laten opgroeien. Toch zijn er al heel veel kinderen die al wel een smartphone hebben. Wij zijn daarom benieuwd of je een schermtijd ingesteld? Heb je het gebruik van bepaalde apps verboden en ga je daarover in gesprek met je kind? Of heb je weerstand kunnen bieden aan de sociale druk en heeft jouw kind geen telefoon? 

Er komen twee betrokken ouders praten over hun ervaringen en willen graag jullie reacties daarbij gebruiken. Reageer hieronder of stuur een mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl. Alvast dank!

 

Oskar Kroes

24-03-25 om 14:45

Hoe lang zijn er nu al smartphones overal? Nouja, beter laat dan nooit dat het gesprek daarover op gang komt. 

 

Onze kinderen hebben schermtijd. Ze mogen een half uur per dag en kunnen meer verdienen door buiten te spelen en te lezen. 

Maar ze hebben vriendjes en vriendinnetjes met eigen telefoons, die onbeperkt daarop mogen gamen. Ik word daar echt heel erg verdrietig van. 

Els Bertus - van Kempen

24-03-25 om 15:21

Ik ken het probleem niet zo, want heb geen opgroeiende kinderen meer. Als ik kijk naar mijn kleinkinderen is het gebruik van de telefoon wel redelijk frequent maar geen probleem, daar zijn zij te druk voor. Hun ouders hebben er misschien op de middelbare school wel eens iets over gezegd, dat is dan redelijk rustig opgelost. Maar in het OV zie je niemand meer zonder - alle volwassenen zitten met computers, laptops en telefoontjes te werken tijdens de reis.

Hoezo, opgroeiende jeugd iets verbieden wat volwassenen de hele dag doen? Begeleiden lijkt mij beter!

Liesbeth Loef

24-03-25 om 19:48

Onze kinderen zijn goddank niet opgegroeid met een smartphone maar wel met computers. Ze mochten omstebeurt een half uur computeren. We hadden gewoon 1 desktop computer. Maar het was toen al geschipperd en geruzie. We moesten er ook wel aan omdat de scholen heel snel digitaal lesmateriaal verplicht stelden. Dat vonden we echt waardeloos maar we konden dus niet anders. Uiteindelijk vonden we het tot diep in de nacht gamen echt een probleem, daardoor werd dag en nacht bijna omgedraaid maar voor één van onze kinderen die autist is was het een manier om toch een sociaal leven op te bouwen. Achteraf hadden we het ws anders gedaan maar ik ben blij en dankbaar dat ze in ieder geval een jeugd hebben gehad zonder smart phone terreur. En nu ze allemaal 25+ zijn blijken ze best digitaal bewust te zijn. In ieder geval vaardiger dan ik, en selectief met social media.  Maar ik ben nooit begonnen aan social media en zal dat ook niet doen. 

Monique Smits

25-03-25 om 10:04

Mijn kinderen zijn nu tieners en de regels zijn langzaamaan losser geworden. Nu gelden alleen nog de 'normale' gedragsregels, zoals niet op je telefoon tijdens een gezamenlijke maaltijd, 's avonds normale tijd gaan slapen (en niet de hele nacht op je tel), tijdens (familie)bezoek ook even zonder telefoon aanschuiven, dat soort dingen. 
Ze kregen pas een mobiel eind groep 8, ter voorbereiding op de middelbare school. De basisschool vond ik het heel belangrijk dat ze het zonder eigen telefoon en met zo min mogelijk schermtijd deden. Dat was af en toe echt flink stand houden tegen de groepsdruk. Daarna werd dat echt onmogelijk, ook omdat school ervan uitgaat dat kinderen constant online zijn. Daar wordt àlles gecommuniceerd, doorgegeven, ook soms pas 's avonds laat. 

Trudy van der Hoop

25-03-25 om 15:18

Ik heb geen kinderen, maar lees genoeg over het onderwerp. Als zelfs de bazen van de sociale media de gevaren zien, hoe kun je dan nog beweren, dat het wel mee zal vallen allemaal. Ik denk dat als je het de kinderen zelf vraagt, ze niet willen stoppen. Want kinderen/jongeren weten tot hun 18e-21e nog niet wat goed voor hen is! Van teveel schermtijd krijgen sommige kinderen wel degelijk slechte ogen. Kijk maar hoeveel kleine kinderen al een brilletje dragen. Ook zien peuterspeelzalen kinderen die een slechte spraak-taalontwikkeling hebben maar wel met een tablet om kunnen gaan. Schermtijd gaat altijd af van andere activiteiten. Door beperkte motorische ontwikkeling gaat het leren ook slechter.  Door dingen op te schrijven onthoud je meer dan wanneer je het hebt ingetypt. Ook een reden dus om minder digitaal te leren. In een verbod op sociale media zie ik niks. De ouders moeten het doen. Eerst zelf minderen, dus het goede voorbeeld geven. Ik zit zelf niet op sociale media. Ik heb voldoende sociale contacten opgebouwd in mijn leven zonder. 

Cookie-instellingen