*

Wat wil jij weten over de Duitse politiek? 

Coen Timmer 05-12-2024 2 reacties

Duitsland zit in een diepe politieke crisis. Bondskanselier Scholz heeft vorige maand de minister van Financiën, Christian Lindner (FDP), ontslagen, de regering is gevallen en 23 februari zijn er nieuwe verkiezingen. 

Maar eerst moet de 'vertrauensfrage' nog worden gesteld. De wat? De vertrouwensvraag. Scholtz gaat om het vertrouwen van zijn regering vragen en alleen als een meerderheid dat vertrouwen niet uitspreekt, kunnen er nieuwe verkiezingen komen. Duitslandkenner Kemal Rijken komt er volgende week donderdag alles over vertellen. En jij mag ook je vragen stellen!

Ben je nieuwsgierig of deze vraag veel vaker is gesteld in de geschiedenis, waarom die Duitse politiek toch zo ingewikkeld in elkaar zit en waarom de crisis nu is ontstaan? En waarom heeft Duitsland ook nog een president, maar heeft die eigenlijk helemaal niks te zeggen? Stel je vraag en we hopen die donderdag te kunnen beantwoorden.

Reageer hieronder of stuur een mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl. 

Henk Landsheer

06-12-24 om 13:59

Waar is die Deutsche Gründlichkeit en Pünktlichheit gebleven?

Of is de hardwerkende doch zwijgende Duitser politiek niet meer in interessant?

En wordt er (net als in ons land) vooral geluisterd naar de grootste schreeuwers en de hardste razers??

07-12-24 om 13:30

Dat de Duitse president niets te vertellen heeft, heeft te maken met het verleden. De Duitse keizer Wilhelm II had alle macht in handen en ontketende de Eerste Wereldoorlog. Hitler had ook alle macht naar zich toe getrokken en was eveneens alleenheerser. Duitsland was een eenheidsstaat met een totale hiërarchie met een piramidestructuur. Die bestond uit zogenaamde Gauen (provincies/landstreken) met een Gauleiter aan het hoofd, die rechtstreeks onder Hitler vielen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft men Duitsland opgedeeld in bondsstaten met ieder een eigen deelstaatregering om te voorkomen dat er geen absolute machtsconcentratie meer zou zijn bij de landsregering en met uiteindelijk als staatshoofd een president die helemaal geen politieke macht heeft, zoals Hitler en de Duitse keizer destijds.

Cookie-instellingen