*

Wat wil jij weten over de Belgische politiek?

Win Zhao 07-11-2024 5 reacties

Het wil maar niet vlotten met de regeringsformatie in België. En dat is niet voor het eerst, want de Belgen hebben het dubieuze wereldrecord lang formeren op hun naam staan met 541 dagen. 

Dat roept vragen op. Voor ons reden om eens in de complexe staatsstructuur van België te duiken. 

En jij kunt ook een vraag stellen! Altijd al nieuwsgierig geweest welke rol de koning heeft in de politiek? Of hoe die twee werelden van Vlaanderen en Wallonië nou moeten samenwerken in Brussel? Hoeveel regeringen er na de verkiezingen gevormd worden? Waar de term Arizona-coalitie nou vandaan komt? Wat de taak is van formateur Bart de Wever? Welke impact de immense staatsschuld van België op de politiek heeft? Waarom Vlaams Belang nooit aan de formatietafel zit?

Fauke Deceuninck is politicoloog en weet alles over het politieke systeem in België. Stel je vraag aan haar en ze praat ons maandag bij over de voor ons toch wel bizarre politieke structuur bij onze zuiderburen.

Stuur een mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of reageer in de Community.

Marc Luijkx

07-11-24 om 14:33

Hoe het komt dat het land nog nooit zo goed ging toen ze ruim 500 dagen geen regering hadden

Annette Smit

07-11-24 om 14:54

Ondanks het feit dat ik op steenworp afstand van de grens woon is het mij nooit duidelijk geworden hoe het land Belgie, politiek, in elkaar zit. De geschiedenis ken ik wel zo'n beetje maar waarom Brussel apart is weet ik niet.

 

Hans Verhaar

07-11-24 om 16:42

Komt door de tweetaligheid, neem 1 taal of plak het Nederlandstalig deel aan Nederland en de Franstalig aan Frankrijk, probleem opgelost. Als je als Nederlander in het Franssprekend deel bent weigeren ze Nedrrlands te spreken terwijl ze dat wel kunnen en ik denk dat dit ook in Brussel het probleem is het Franse Deel zal altijd strijden met het Nederlands deel. Net als in een huwelij gebeurd, enige oplossing is dan scheiden!

ton wempe

07-11-24 om 16:47

Is het niet zo dat, vooral in Belgie, de partijen het niet eens kunnen worden? In alle democratische landen is dat natuurlijk zo, ook zeker in Nederland. Waarom dat toch steeds de onmogelijke hindernis genomen om een coalitie te vormen? Natuurlijk moet er geregeerd worden maar dat kan toch het meest democratisch gebeuren door geen grote partij(en) uit te sluiten? Maak geen regeeraccord zou ik zeggen en besluit per beleidsvoorstel. Ga dan stemmen binnen de regering of, beter nog, laat de Tweede Kamer stemmen. De formatie gebeurt automatisch (!) en met een kiesdrempel van, pakweg, 5% doen alle grotere partijen mee. In Belgie dus 4 of 5 schat ik. Een echte Arizona-coalitie dus, maar dan zonder vastlopen. Het is dan ook niet nodig om een splinterpartij bij de coalitie te zetten om "een meerderheid te vormen", hetgeen ook ondemocratich is. Ik heb nooit begrepen waarom men dit eenvoudige en democratische systeem niet gebruikt. De eeuwige oorlog tussen oppositie en coalitie vervalt ook grotendeels. Verregaand? Misschien, maar het is het proberen waard denk ik

Erwin Geuskens

07-11-24 om 22:52

Interesant lijkt me de reactie van iemand uit de Belgische politiek over de staatsschuld die naar ik meen 1,75x meer is dan toegestaan volgens de regels van de EU. En dan meteen het begrotingstekort van ruim boven de 3%. De uitgaven aan defensie waarschijnlijk nog niet op 2% zijn. Ik meen 1,1 % van BNP.
Ook zou ik willen weten of hervorm.ingen van de automatische indexering mogelijk zijn, zonder het risico te lopen dat een deel van electoraat gaat stemmen op het rechtse Vlaams belang. 

 

Cookie-instellingen