*

Welke vragen heb jij over de oceaan en de diepzee?

Coen Timmer 24-10-2024 12 reacties

'Hoe ongepast is het om deze planeet Aarde te noemen, terwijl ze duidelijk Oceaan is.' Een uitspraak van sciencefictionauteur Arther C. Clarke. En niet voor niets: oceanen nemen ruim 70 procent van onze aarde in beslag.

We weten inmiddels dat de oceanen een enorm systeem zijn dat van groot belang is voor het klimaat op onze aarde. Zeestromen, opwarming, CO2-opslag, biodiversiteit… Toch is van het grootste gedeelte van de oceaan – de diepzee – slecht 7 procent onderzocht.

De aandacht voor ruimtereizen lijkt vaak groter dan voor oceaan-onderzoek. Daarom bespreken wij vrijdag 1 november hoe het ervoor staat met de oceanen en waarom meer onderzoek van groot belang is. En we zijn benieuwd naar jouw vragen!  

Ben je benieuwd naar hoe de oceaan kan bijdragen aan vermindering van CO2-uitstoot? Of maak je je zorgen over diepzee-mijnbouw en wil je weten of daar wel genoeg regels voor zijn?

In de studio zit oceanograaf Sjoerd Groeskamp die ons van antwoorden zal voorzien! Zet bij je reactie ook of we wel of geen contact met je op mogen nemen. Vergeet dan niet je telefoonnummer te vermelden. Reageren kan door te mailen naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of door hieronder een reactie achter te laten. 

Marjolein van der Kruijf

24-10-24 om 14:03

Zolang je niet zeker bent van de effecten die de korte snelle oplossingen hebben, Wees heel voorzichtig. Er komt al genoeg op ons af.

Hans Kes

24-10-24 om 14:18

Goedemiddag,

Het is goed dat we ons bewust worden wat er allemaal gebeurd op onze aarde maar zoveel negatieve berichten kunnen sommige mensen en misschien ook ik en jij niet aan. Er gebeurt te veel vandaag de dag, misschien tijdelijke of langere tijd of................ En er gebeurt niet alleen op Onze Aarde veel maar ook in de samenlevingen. 

Als we reizen, wat we niet vaak doen, zie ik zoveel groen en blauwe kusten en toevallig vroeg ik mijn afelopen weken af, hoe kan het nou dat het zo niet goed gaat met ons klimaat? Natuurlijk zag ik ook dorre omgevingen maar doen we het dan met z'n allen dan zo niet goed op deze groene planeet?

Winkels liggen vol met groenen, fruit en vis/vlees. En nog heeft niet iedereen te eten. Voedsel wordt weggegooid, niet door ons, maar op een gegeven moment is het bedorven. Waar moeten we mee beginnen om Het Leven op aarde weer in balans te krijgen? Moet er weer een Covid of andere epedemie periode komen?

Misschien met er wereldwijd een documentaire worden gemaakt waarin ons wordt laten zien hoe het leven is in alle gebieden. En schrijvende dit, kunnen we overal achterkomen wat zich nu afspeeld? En wat ik in het begin zij, kunnen we met het (slechte) nieuws wel omgaan? Ik merk een lichte spanning in m'n maag als ik dit schrijf.  

Ik wil graag weten hoe het gaat met al onze zeeën 

Gerard Brummer

24-10-24 om 14:19

In hoeverre is het onderzeese vulkanisme ook van invloed op de klimaatveranderingen? Immers staat de zee haar warmte af aan de atmosfeer, niet andersom. Los nog van de CO2 en andere broeikasgassen die bij vulkaanuitbarstingen in zeer ruime mate worden uitgestoten.

Els Bertus - van Kempen

24-10-24 om 14:19

Ik vraag mij af hoe beangstigend (of niet) het is daar, diep onder water in het donker. Soms is er een reportage over een scheepswrak of een vondst van iets heel bijzonders en dan kijk ik geboeid vanuit onze huiskamer. Ik heb wel bewondering voor duikers, die vanaf een bootje de diepte inzwemmen!

Of er wordt gezeild op de wereldzeeën, maar dat gebeurt aan de oppervlakte. Onder water is de Oceaan een groot geheim waar enorme vissen rondzwemmen in alle stilte - totdat er een groot schip overvaart en het geluid tot in de diepte doordringt.

Aan de andere kant ben ik erg benieuwd, maar weet onvoldoende van invloeden op het klimaat etc. dus zal geinteresseerd luisteren naar de uitzending op 1 november.  Wat ik wel besef is, dat er niet teveel veranderd moet worden aan de balans in de natuur en maak me dus wel zorgen over het exploitatie-gedrag van de mens. 

Francisca Wagenmakers

24-10-24 om 15:43

Tja, de warme golfstroom. Wat betekent het stilvallen voor ons? Valt die nog te repareren?

Pieter van Eijck

24-10-24 om 19:31

Dag,

Oceaan, in het verleden heb ik wat gedoken, toen het nog mooi was… voor vandaag de dag heb ik wensen over het leven met de oceaan. Naar mijn idee kun je niet streng genoeg zijn voor regels .b.t. de mijnbouw. Als ik kijk hoe we nu het weiland mishandelen dan lijkt het mij geen goed voorbeeld hoe het met de bodem van de oceaan zal gaan..

Mijn vraag gaat over wonen onder het water. Huizen op de zeebodem, ergens tussen de 7 en 15 meter diepte (om maar wat te zeggen.) Technisch gezien lijkt het mij geen moeilijke opgave. Is dit mogelijk en wenselijk? Persoonijk spreekt het mij wel aan.

 

Joop Deschamps

01-01-25 om 10:12

Zulke liedjes laat radio 1 nooit horen. Waarom niet!!!

Joop Deschamps

01-01-25 om 10:14

Zulke liedjes laat radio 1 nooit horen ! Heel spijtig 

Gerard Brummer

01-01-25 om 10:52

Nog even ter aanvulling op mijn eerdere vraag. Heb altijd geleerd dat de zeeën en oceanen op aarde de temperatuur van de atmosfeer bepalen en niet andersom. Wij danken aan de zee ook ons zeeklimaat. Een opwarming van de atmosfeer door CO2-uitstoot, warmt de zeeën en oceanen niet op. Waardoor warmen deze dan wél op? Welnu voor de hand ligt door de aardwarmte en vulkanische en tectonische activiteiten van de zeebodem. Als in steenkoolmijnen van enkele kilometers diep, de temperatuur al kan oplopen tot zo'n 60-100 (bij 4.000 meter diepte) graden Celsius, kunnen we ons voorstellen hoe warm de zeebodem op vele kilometers diep kan worden. Het diepste punt in de Middellandse Zee is vijf kilometer en het diepste punt van de Stille Oceaan is de Marianentrog die bijna elf kilometer diep is. Mij dunkt dat de zeebodem daar en op mindere diepten daartussen, behoorlijk warm zal zijn. Voeg daar nog bij de stevige onderzeese vulkanische activiteiten die overal voorkomen, dan is het logisch dat zeeen en oceanen het warm kunnen krijgen. Daarmee ontkrachtend dat de menselijke CO2-uitstoot de oorzaak zou zijn van de opwarming van de zeeën en oceanen. De vraag is natuurlijk: Is dit onzin?

Maarten Zwetsloot

01-01-25 om 13:28

Ja.

Ik weet helemaal niets over de oceanen en diepzeeën.

Dat is ook onmogelijk gezien de omvangrijkheid van de aarde.

Het beetje wat ik weet krijg ik via de TV en organisaties als Greenpeace en internet tot me.

Dat stelt niet gerust. Net als op land is er nu ook een ontwikkeling om

Grondstoffen van de oceanen en diepzeeën te gaan delven.

Zogenaamd voor de “vooruitgang” en de groene transitie.

Onze hebzucht is ongekend.

Ik vind het vooral zonde voor de aarde en de diversiteit op onze planeet.

“zielig” voor de dieren, planten, bomen en levensvormen die er zijn.

Te somber? Nee. Ga ervan uit dat de aarde ons overleeft en er na heel veel jaren

Er weer een nieuwe balans is. Er is niet krachtiger dan de drang naar leven.

En wie weet – wij zijn eigenlijk niets meer als beesten met helaas wat te veel hersens en eigenlijk behoorlijk dom – hoe de

“echte natuur” in elkaar steekt. Hoe die prevaleert over ons “domme” gedrag – ons ongebreidelde voortplanting mechanisme.

De natuur leert ons dat er dan schaarse ontstaat en de soort (wij dus) zich moet aanpassen.

Fijne dag nog.

Maarten Zwetsloot

01-01-25 om 13:29

test

Maarten Zwetsloot

01-01-25 om 13:36

Hans Kes                                                   24-10-24 om 14:18

Misschien met er wereldwijd een documentaire worden gemaakt waarin ons wordt laten zien hoe het leven is in alle gebieden?

Dat zou mooi zijn. Maar hoeveel mensenlevens zou je nodig hebben om deze reportage volledig te kunnen zien.

Het leven en alle verschijningsvormen op onze aarde is denk ik onbegrensd – oneindig.

Fijne dag nog en een gezond 2025

Cookie-instellingen