*

Hoe ga jij voedselverspilling tegen bij jou thuis?

Coen Timmer 03-09-2024 22 reacties

Wist je dat we jaarlijks per persoon meer dan 33 kilo aan goed eten weggooien? In Spraakmakers gaan we daarom in de Verspillingsvrije week de strijd aan met de voedselverspilling en daarbij kunnen we jouw hulp goed gebruiken.

Gun ons een kijkje in je koelkast en je afvalemmer. We willen graag van jou weten wat je zoal eet en weggooit op een dag. Of heb je een goede tip tegen verspilling die je graag wil delen? 

Laat het ons weten, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op. 

Reageren kan door onder dit bericht te reageren of te mailen naar marielle.beers@kro-ncrv.nl

Marja Bijleveld

03-09-24 om 16:38

Heel eerlijk: ik gooi nooit eten weg. Ik woon alleen en ieder restje dient voor creatief hergebruik. Dat is het genak van alleen voor jezelf te hoeven zorgen.

Ronald Schutten

03-09-24 om 16:39

Ik heb niet voor niets een grote diepvriekast gekocht. Brood gaat bijvoorbeeld direct in de freezer. Net als andere produkten die over de datum dreigen te gaan en die in te vriezen zijn..

Sandra Verbruggen

03-09-24 om 16:39

Door altijd te gaan winkelen met een lijstje en geen impulsinkopen te doen. Als we eten over hebben, gebruiken we dat de volgende dag in een ander gerecht. 

Hans Verhaar

03-09-24 om 16:49

Door magnetron maaltijden te kopen, 6 min in de magnetron en je kunt eten, daarna afspoelen en bij het plastic afval niks geen afval! wel jammer dat in die pakketten het vlees niet zo groot is dus moet je toch even langs de slager:-)

Aernoud Olde

03-09-24 om 16:55

Jarenlang vond ik het zonde om eten weg te gooien, met als resultaat dat ik vaak teveel at en eigenlijk was het verschil met weggooien nihil.

We gooien nog steeds weinig weg maar hebben extra goed-afsluitbare bakjes gekocht. Dat scheelt echt in het bederf en dan hoef je zelden iets weg te gooien.

 

Hendrik-Jan Wardenaar

03-09-24 om 17:16

B.V. brood wordt nooit weggegooit altijd bewaren in de vriezer  en als het toch oud is wentelteefjes van maken 

Ronald Schutten

03-09-24 om 18:25

Hans Verhaar

03-09-24 om 16:49

Heel ongezond ie magnetronmaaltijden.

Francisca Wagenmakers

03-09-24 om 18:26

Mijn echtgenoot is de kok in huis. Hij zegt: proberen niet meer eten klaar te maken dan je opeet. En verder is de vriezer erg handig. 
Maar om eerlijk te zijn: de versaanbiedingen met twee voor de prijs van één zijn funest. De laatste appels, sinaasappels, wortels, etc. zijn wel vaak beschimmeld :( 

Ronald Schutten

03-09-24 om 18:29

Hans Verhaar

03-09-24 om 16:49

 

Stikt ook van de microplastics. Wel eens van gehoord?

Elly Werdmuller von Elgg

03-09-24 om 20:10

33kg aan goed eten weggooien p.p. p/j.
Ik ben sprakeloos! Hooguit wat fruit/groentenschillen, daaruit bestaat mijn bijdrage. Ik leef alleen, kan inkopen op basis van eigen voorkeuren en dat biedt voordeel. Maar dan nog, ik heb het van huis uit niet meegekregen. Mijn moeder kookte royaal zowel Indisch als Nederlands maar er ging weinig weg. Ik denk dat haar Jappenkamp ervaring daar wel een rol in heeft gespeeld. Ik heb die houding overgenomen denk ik. Honger speelt wereldwijd nog steeds, wij verkeren in een luxepositie, ik wil me dat realiseren, elke dag!

Léon van Zeeventer

03-09-24 om 21:16

Volgens mij heb ik in mijn hele leven nog nooit iets weggegooid wat nog bruikbaar was.

Zelfs van een halfrotte (aard)appel eet ik het goede gedeelte nog op.

Els Bertus - van Kempen

03-09-24 om 21:27

Wij gooien eigenlijk geen voedsel weg, behalve als ik per ongeluk een boterham te lang heb bewaard. Maar dat is niet zo moeilijk als je met 2 personen bent, natuurlijk. Ik vind het niet goed voedsel weg te gooien als veel anderen in de wereld niet voldoende te eten hebben.

Vaak kook ik voor 2 dagen tegelijk en maak iedere week wel een saus die ik in bakjes in de diepvries zet (b.v. mango-chutneysaus of pasta-saus). Die ontdooi ik voor gebruik, alles gaat dan meestal op. En anders geef ik een warm hapje bij de lunch - dan heb ik ook geen restjes.

Het toverwoord is hierbij: gebruik de diepvries.

Luuk Meerlo

04-09-24 om 0:42

Ik woon alleen en gooi eigenlijk nooit iets weg. Ik doe bijna elke dag boodschappen waardoor ik nooit te veel in de koelkast heb. Regelmatig kook ik een grote pan van iets, omdat veel dingen in de supermarkt teveel zijn voor een maaltijd voor 1 persoon. Wat ik over heb gaat in de vriezer. Kapjes van brood eet ik ook gewoon. Ik ken best veel mensen die de kapjes niet eten... Als ik bij die mensen mee eet dan neem ik ( demonstratief) juist de kapjes van het brood.

Ik heb lang op een GGZ zorgwoning gewerkt. Daar werd veel weggegooid met name door collega's die naar de datum van een pak melk keken, maar niet lazen dat melk tenminste nog 3 dagen te gebruiken is na die datum. Ook houdbare voeding werd regelmatig weg gegooid als de datum op het pak verstreken was. ( pasta, rijst etc. kun je best nog gebruiken; ook wel een jaar na de datum op het pak) Ik rook, kijk of proef voor ik iets weggooide.

Grote ergenis is ook dat een supermarkt bijvoorbeeld uien van een boer niet afneemt omdat ze te klein zouden zijn of niet rond genoeg. De supermarkt zegt dat de consument dat niet wil, maar dat heeft de supermarkt de consument wel aan geleerd door de tijd heen...

Sinds de verbouwing van de AH in mijn dorp ben ik daar geen klant meer. Dit om dat er een erg grote koeling was geplaatst met daarin allerlei soorten ( vers?) fruit, geschold, in partjes gesneden, en plastic verpakkingen verpakt. Wat is er mis met zelf je appeltje schillen?! En hoeveel wordt hiervan niet verkocht dan wel weggegooid?

Nou ja zo kan ik nog wel even doorgaan... Het probleen zit 'm denk ik vooral bij de grote verbruiker en niet zozeer bij  gewone huishoudens.

Richard Thoben

04-09-24 om 9:39

Wij gooien hooguit af en toe een flesje saus weg dat over de houdbaarheidsdatum is.

Hoe?

Door iedere dag even boodschappen te doen en alleen te kopen wat we op die dag consumeren. En blijft er toch iets over, dan verwerken we dat in het menu voor de volgende dag. 

Jan Wijn

04-09-24 om 10:05

Onze diepvries staat bij de Super aan de overkant en halen wat die dag nodig is. Soms bij nieuwe producten heb je wel eens de pech dat je het spul niet door je strot krijgt en daarbij geeft de kliko een goede oplossing. Sommige maaltijden worden voor meer dagen gemaakt en gaan de koeling of het vriesvak in.

Hans Verhaar

04-09-24 om 11:01

Ronald Schutte, Gebruik het al 17 jaar door omstandigheden en leef nog steeds en best nog wel gezond op mijn 77 ste, ja beetje doof maar dat heeft andewre bekende oorzaken. Je kunt ook teveel geloven van de zogenaamde milieu organisatie die alleen op contributie centen uit zijn en stemmen zoals de PvdD

Jacomien Wolfkamp

04-09-24 om 12:32

Wij gooien vrijwel niets weg in ons gezin van 3 (ouders en zoon van 15). We hebben een grote vrieskist en bewust geïnvesteerd in goede diepvriesdozen, ook eenpersoons. Ik maak een weekmenu en doe een keer in de week boodschappen. Dan koop je efficiënt in, dat scheelt al enorm. Verder vriezen we in wat overblijft na de maaltijd en als dat niet kan (salade bijvoorbeeld) gebruik ik dat de volgende dag als lunch. Fruit dat zijn beste tijd heeft gehad vries ik in of ik gebruik het in smoothies of een havermoutontbijt. 

nico van gelder

04-09-24 om 22:26

Ik gooi in principe nooit eten weg. Dwz zolang het voor consumptie bruikbaar is. Een heel enkele keer bederft er wel eens wat en dat gaat naar de vogels of in de groenbak. Gelukkig gebeurt dit zelden. Ik koop mijn groenten e.d. via Hello Fresh en daardoor zijn er vrijwel nooit restjes ,die niet de volgende dag gegeten zouden kunnen worden, over. De hoeveelheid ingrediënten zijn vrijwel altijd precies voldoende voor mijn behoefte.

In de tijd dat mijn lief er nog was kocht ik zelf zo in dat we geen eten weg hoefden te gooien. Diepvries of volgende dag eten deden we toen ook al.

@

Hans Verhaar 04-09-24 om 11:01 Wat jammer dat je zelfs bij dit onderwerp je politiekafkeur moet laten blijken. Is toch niet altijd relevant.

Léon van Zeeventer

04-09-24 om 22:50

Wat mij opvalt is dat de vriezer hier erg populair lijkt te zijn. Zelf leefde ik nog nooit in de nabijheid van een vriezer.

Charlotte Goulmy

05-09-24 om 8:25

Vive le diepvries!!!

Gwendolyn van der Veen

06-09-24 om 12:37

Marja Bijleveld 03-09-24 om 16:38 Ik sluit mij daar bij aan, :) en ik zou willen toevoegen dat gezonde verstand, iets wat tegenwoordig uit een verre verleden lijkt te komen.... er voor zorgt dat men geen voedsel verspilt. Al bij de aankoop kun je wel qua huishouding en normaal consumptie al rekening er mee houden niet meer aan te schaffen dan er op gegeten wordt. Mocht er dan toch iets over blijven, dan bij de volgende gelegenheid mee consumeren. Sommigen zouden zeggen ouderwets. Ik zou zeggen gezonde wijsheid, ooit uit armoede, uit noodzaak ontstaan. Ikzelf heb een grote wardering, respect voor het voedsel dat wij ter beschikking hebben. Voor wat er voor nodig was, er in geinversteerd is ( water, energie enz. ) niet alleen geld maar natuurlijke bronnen om de voedsel, plantaardig en dierlijk aan te kunnen bieden. Opvoeding is ook zeker een belangrijke element. Vroeger hadden wij het niet ruim, zeg maar "arm" en leerde ik voor zo ver ik dat niet van mijn eigen bewustzijn / karakter al had om b v niet opgegeten lunch op school mee te nemen en dan bij de volgende gelegenheid wel te consumeren. Goede eten gooi je niet weg. Om er te zeggen "ik heb er voor betaald ( aan de kassa ) en dan te suggereren dat  je er mee mag doen wat je wilt dus ook weggooien is schandelijk, respectloos en een laffe en ongeldige excuus voor de domheid onverantwoordelijkheid van die persoon zelf. Wie beseft wat er werkelijk voor nidig is is geweest om onze voedsel op t afel te krijgen zal er geen tel over peinzen zich aan ook maar enige verspilling schuldig te maken. Wie geen mores heeft zal dan ook geen schuld gevoel kennen. En dat moreel vandaag de dag lijkt helaas bj velen, te veel zoek te zijn. Met als gevolg o a onnodige voedsel verspilling. Waar ik zelf beslist niet aan mee doe. 

Marijke Jansen

10-09-24 om 13:34

Ik ben niet merkgevoelig, helemaal niet. 

Ik was zzp'er en heb geen schulden noch een hypotheek. 

Cookie-instellingen