*

Ben jij (kleine) ondernemer en heb je ervaring met schulden?

Coen Timmer 27-08-2024 4 reacties

De succesverhalen van geslaagde ondernemers, die kennen we. Maar dat er ook veel kleine ondernemers, zzp’ers en eenmansbedrijven zijn die in de schulden zitten, horen we veel minder vaak.

De KRO-NCRV besteedt in meerdere programma’s aandacht aan het thema schulden. En volgende week staan wij stil bij een groep die vaak wat in de luwte blijft: de kleine ondernemer. 

Want het kabinet liet vorig jaar onderzoek doen naar problematische schulden voor ondernemers. En daaruit bleek dat er naar schatting 55.000 ondernemers met zodanig problematische schulden zitten, dat hun toekomst op het spel staat.

Heb jij al eens afscheid moeten nemen van een geweldig business-idee omdat het tóch niet van de grond kwam? Heb je lang geworsteld met je bedrijf en ben je uiteindelijk toch uit de rode cijfers gekomen? Of ken je ondernemers waarvan je nooit had gedacht dat die het niet zouden redden? Deel je ervaring hieronder of stuur een mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl. 

tineke Bulder

28-08-24 om 20:26

Ik ben sinds 3 jaar een kleine ondernemer (eenmansbedrijf). Ben met alleen eigen geld gestart.  Mijn cashflow is niet veel.  heb al veel geinvesteerd.  Geen idee of ik dit eruit haal.  Ga ook geen enkel risico aan.  Ik weet dat horeca ondernemers  uit mijn dorp  niet blij zijn met  mij mijn prijzen zijn een stuk lager dan van hun. Ik ben een dorpshuis (laagdrempelig  en zij de horeca). Inmiddels weten ze dat ik/wij (mijn partner en ik) in feite alles in huis hebben dus wordt er veel geleend.

Ik snap als je personeel hebt dat de kosten dan de pan uit lopen.  Mijn grootste zorg is altijd de energiekosten.

Felix Timmermans

29-08-24 om 0:01

Gelukkig bestond er jarenlange de ondernemers/ zelfstandigenaftrek. Hierdoor konden ZZP'ers een buffetten opbouwen of aan hun pensioen in eigen beheer werken. ZZP'ers houden vrijwel altijd hun eigen broek op en maken zelden aanspraak op collectieve voorzieningen. Door de afbouw hiervan komen nu ondernemers vaak in de problemen. Geweldig, op naar de socialistische heilstaat. Ondernemers bashen en voer de velasting naar verder op.

Cees Cramer

05-09-24 om 12:42

Ik meen toch dat het een bedrijfsrisico is die men aangaat. Kijk naar al die kleine winkeltjes in het straatbeeld die allemaal verdwenen zijn dankzij de supermarktreuzen. De visserij die gekortwiekt werd door de quota's. Maar ook in een periode dat de DIY winkels als paddestoelen uit de grond kwamen en men zelf ging thuisklussen. Resulteerde in een teloorgang van werkaanbod in ondermeer de loodgietersbedrijven.

Maar ook de overstap die men maakt van vast in loondienst naar ZZP. In de zorg en onderwijs.  Aangetrokken door ondermeer de belastingvoordelen en hogere inkomsten. 

Het ligt ook aan de eigenschap van de mens die altijd op zoek is naar meer en beter. En dat maakt het al gauw een eigen keuze met de nodige risico's waar men zich kennelijk niet goed op voorbereid. 

Marijke Jansen

10-09-24 om 13:36

Het lukt niet altijd verspilling tegen te gaan, ga te vaak uit eten (hier in Frankrijk stukken goedkoper dan in NL). En een terugkeer op de werkvloer is niet van toepassing ik heb mijn AOW en mijn ABP-pensioen, dus eigenlijk elke dag vakantie.

Cookie-instellingen