*

Zou jij Ozempic willen gebruiken om af te vallen?

Win Zhao 26-04-2024 27 reacties

Vorig jaar werd het middel nog uitgeroepen tot wetenschappelijke doorbraak van het jaar. Semaglutide, beter bekend onder de merknaam Ozempic, is eigenlijk bedoeld voor diabetespatiënten, maar een bijwerking van het middel is dat gebruikers erdoor afvallen.

Komende dinsdag is programmamaker Filemon Wesselink te gast, hij heeft het middel zelf gebruikt en bespreekt de voor en nadelen samen met een arts. 

Wat als we de tekorten die er nu zijn zouden kunnen wegwerken en er meer van dit middel geproduceerd kan worden? Zou je het dan willen gebruiken? Wat wel zou betekenen dat je het je hele leven zou moeten gebruiken – want als je stopt, stopt ook de werking. 

Annette Smit

26-04-24 om 15:57

Ik zou het zelf niet gaan gebruiken om de overtollige pondjes weg te krijgen maar kan me voorstellen dat het voor mensen met zwaar overgewicht/obesitas wel goed zou zijn. Onder begeleiding de eerste 70 ofzo kilo's er af te krijgen en advies krijgen wat te eten zodat het eet patroon permanent veranderd en nadat de inname van de pillen gestopt is men een goed eetpatroon houdt en niet meer dik wordt.

Tim Bootsman

26-04-24 om 15:58

Nee, dat zou ik niet doen. Als ik al zou willen afvallen, zou ik dat op eigen kracht willen doen, in de omgekeerde volgorde van hoe ik te zwaar geworden ben.

Dat is niet omdat ik nou zo puur meen te moeten zijn, maar omdat de geschiedenis elke keer weer opnieuw leert, dat als er gemeend wordt dat er een wondermiddel is gevonden, dat het dan tóch weer een miskleun blijkt te zijn. Als het niet ging om speed, ging het wel om een soort lintworm, die gekweekt werd. En uiteindelijk hoeft het ook allemaal niet, hè 

Wim Moll

26-04-24 om 16:05

Het lijkt aantrekkelijk, maar met name om de reden dat je NIET met het gebruik van het middel kunt stoppen, ga ik het niet gebruiken.

Hans Ligtenberg

26-04-24 om 16:07

Natuurlijk niet. 

Ongezond en ongewenst!

Berend Moltmaker

26-04-24 om 16:14

Ik weet nog niet genoeg van de bijwerkingen, maar als die minder zijn dan van een maagverkleining zou ik het wel doen. Ik moet sowieso de rest van mijn leven tegen mijn gewicht vechten en 10 jaar na nu kan ik niet meer genoeg bewegen om op gewicht te blijven

J. Bonder

26-04-24 om 16:18

Eigenlijk is het allemaal heel simpel. Obesitas veroorzaakt door een aandoening of afwijking kun je bestrijden met de daarvoor bestemde medicatie of operatieve ingreep. Obese veroorzaakt door je levensstijl  , overmatig eten en drinken en te weinig bewegen, is geen ziekte. Dit kun je zelf oplossen door bewegen (zonder accu) en abstinentie van dikmakers .

Ziekte bestrijd je met medicatie , Semaglutide valt hierook onder. Niet ziek , geen medicatie ! 

Els Bertus - van Kempen

26-04-24 om 16:20

Nee, ik heb nog nooit iets gebruikt om slank te worden/blijven. Maar ben ook niet dik en dit probleem speelt in mijn geval helemaal niet.

In principe ben ik tegen het slikken van middelen - tenzij om gezondheidsredenen - zoals in het geval van diabetespatienten. Daar is Semaglutide ook voor bedoeld, begrijp ik. Houd het daar dan ook bij, zou ik zeggen.

Minder eten/snoepen lijkt mij een heel goed middel voor gezonde mensen, dat de wilskracht bovendien versterkt. Twee vliegen in één klap!

 

Chris Becker

26-04-24 om 16:46

Ik gebruik dit middel in tabletvorm. Heb inmiddels na 3 maanden geen diabetes meer en ben 11 kilo kwijt. Je eetbehoefte is sneller voldaan. 
Ondanks dat het wat licht vervelende bijwerkingen heeft vind ik het een fantastisch product.

Mijn vrouw heeft obesitas en heeft onder begeleiding van de huisarts nu hetzelfde middel. Ook zij valt op dezelfde manier af. Zij moet het (dure) middel wel zelf betalen omdat zij geen diabetes heeft.

 

Luuk Knol

26-04-24 om 16:54

Nee!

Luuk Knol

26-04-24 om 16:55

Nee

Heleen Mensinga

26-04-24 om 17:58

Ik zou het niet gebruiken ,je zorgt zo dat de diabetes patiënten straks dit medicijn niet kunnen krijgen om dat dit dan trekt veel verkocht is voor het lijnen. 
Als je wilt afvallen let op wat je eet met de juiste discipline lukt dit.

ik spreek uit ervaring ben zelf in twee jaar tijd 35 kilo afgevallen en dit is zo gebleven

 

Alex Godschalk

26-04-24 om 18:40

Nee,

De situatie qua medicatieleveringen ( voor mensen die echt medicijnen nodig hebben )  is al een tijd onzeker . Dus vind ik het eigenlijk een beetje hufterig om medicijnen ( af ) te pakken van mensen die deze echt nodig hebben omdat je wilt af vallen op de/een "gemakkelijke" manier door een bijwerking . Begrijp me niet verkeerd ik ben ook te zwaar en zou graag wat kilo's kwijt willen maar dan zou ik daar toch zelf de moeite voor moeten/willen doen denk ik . Behalve het feit dat je gelukkig alleen Ozempic op doktersrecept krijgt en het alleen wordt verstrekt aan patiënten die lijden aan diabetes type 2 ( tenzij je de illegale weg wilt bewandelen ) Lijkt het me ook niet gezond om een "gezond" werkend systeem in je lichaam te verstoren om af te vallen het namelijk verlaagt je bloedsuikergehalte en je eetlust door respectievelijk in te werken op je pancreas (alvleesklier) en je hersenen ( moet je dat willen als het niet nodig is )  . 

Claudia Vesters

26-04-24 om 18:53

Nee zou het niet doen. Maar aan de andere kant, tot 11 jaar geleden was ik zelf obees en ongezond en voelde ik mij hopeloos. Denk dat ik toen wellicht overstag was gegaan vanuit hopeloosheid. Die bijwerkingen, die had ik dan echt voor lief geworden. Alles om de kilo's weg te krijgen. Uiteindelijk heb ik een besluit genomen 'ik ga leven als de vrouw die ik wel wil zijn' en daarom leren hoeveel eten wel bij mij past. Of te wel in een nieuwe levensstijl stappen. Nu kan ik volmondig zeggen 'nee ik zou het niet doen'. Het draait in the end toch allemaal om de gedragsverandering. Want ook met deze middelen heb je feitelijk levenslang. En verander je je gedrag niet dan ben je snel genoeg terug bij af en blijft het vechten.

Dus voor mij een volmondige nee. 

Theo Elsendoorn

26-04-24 om 20:03

Gebruik nooit medicijnen voor een ander doel als waarvoor het getest is. De bijwerkingen kunnen veel ernstiger uitpakken dan waarvoor het middel bedoeld is. Mocht het blijkbaar ook geschikt blijken voor een ander ongemak wacht tot het hiervoor wetenschappelijk wordt goedgekeurd. 

Irma Brauers

26-04-24 om 20:08

Absoluut niet. Gebruik geneesmiddelen waarvoor ze voorgeschreven worden. Ieder middel heeft bij oneigenlijk gebruik toch kansen op negatieve bijwerkingen nadien.

Gerard Tanke

26-04-24 om 20:17

Te veel eten, te veel alcohol, te veel roken, te weinig bewegen: allemaal aspecten die de kans op ziekten doen toenemen (en de levensverwachting doet afnemen). En je bent natúúrlijk daarvoor nooit zelf verantwoordelijk, laat staan dat je het zelf kunt beïnvloeden (‘mijn moeder had ook zware botten’).

Het is niet eerlijk dat er nog geen pil is die de schadelijke gevolgen van dat alles kan wegnemen. Ze kunnen wel een mens op de maan zetten, maar zo’n pil, ho maar! Oké, oké, Ozempic is een beginnetje. Maar nu even doorzetten medische wetenschap, anders ga ik veel te vroeg dood. En de kosten van dat alles: die moeten de gezonde mensen natuurlijk dragen, zij mogen ook wel eens wat pijn lijden.

Maxim van Ooijen

26-04-24 om 20:47

Ik gebruik al een tijd ozempic-injecties op doktersvoorschrift. Het is geen wondermiddel waarmee je tientallen kilo's afvalt tijdens woon-werkverkeer. Wat het wel doet, is het gevoel wegnemen dat je iets moet eten. Enorm afvallen lukt alleen als je daarnaast gezond eet en wat beweegt. En daar ben ik niet zo'n ster in... Ik ben wel iets minder zwaar dan voor ik ermee begon en en een aantal bloed- en suikerwaarden is weer op een normaal niveau.

Alja Schokker

26-04-24 om 22:30

Nee!

Boudewijn Waijers

27-04-24 om 0:21

Ik ben diabetespatiënt, en slik daarvoor momenteel metformine. Omdat ik een been mis, ben ik al drie jaar rolstoelgebonden, waardoor ik twintig kilo ben aangekomen. Voor mij zou het mes dus aan twee kanten snijden als ik dit nieuwe medicijn zou gaan slikken...

Jan Wijn

27-04-24 om 10:39

Het beste middel is: bewegen en die laadklep niet voordurend vol te proppen.

Liesbeth Loef

27-04-24 om 11:28

ja hoor, alle beetjes helpen.

Liesbeth Loef

27-04-24 om 11:29

ja hoor, alle beetjes helpen. Althans voor mij.

Francisca Wagenmakers

27-04-24 om 14:06

Nee, minder eten is een oefening in zelfbeheersing.

Tijdens mijn stage in 1980 in Tamil Nadu kwam een deel van de werkers op ons project zonder lunchblikje (met kambu, een soort gekookt karton) op het werk. Zij konden zich geen 'lunch' veroorloven. Broodmager en met bolle buikjes en vlassig haar van het mineralentekort werkten ze zich met een wezenloze blik de dag door. Zelf was ik inmiddels ook broodmager van de Delhi-belly. Maar ik schaam me nog voor mijn lijnpogingen in Nederland om de overvloed aan voedsel in ons verwende rijke land te weerstaan.

Annette Smit

27-04-24 om 15:41

Zelf zou ik het niet willen gebruiken maar voor mensen met veel overgewicht/obesitas is het misschien een uitkomst. Onder begeleiding beginnen met pillen nemen en tegelijkertijd een ander eetpatroon beginnen, opgesteld door een diëtist. En als dan de eerst tig kilo's er af zijn en men is ongeveer 70-80 kilo dat dieët voorzetten nog steeds onder begeleiding. En kunnen gaan sporten, wat heel belangrijk is.

Vermoedelijk is deze weg makkelijker en sneller dan met veel pijn en moeite af te vallen door een dieet. En is men sneller gezonder bezig.

Margo Keur

27-04-24 om 15:58

Schijnt nadelige/gevaarlijke bijwerkingen te hebben op den duur.

Daarnaast dmv dit product te gebruiken, is er "bijna" een tekort van ontstaan, voor de gebruiker die dit product voor zijn gezond/functioneren nodig heeft. Onterecht dat voor deze mensen er een tekort zou ontstaan.

Ad Woudstra

28-04-24 om 9:51

Ik zou het niet gebruiken. Gewoon minder eten helpt bij mij goed. Als je stofwisseling zo is dat je van kleine beetjes al aankomt is het misschien een uitkomst. Hangt van de bijwerkingen af. 

Leone Van Rooijen

01-05-24 om 9:45

Het bijzondere in nederland is dat als je BMI boven de 40 is je pas geholpen wordt met afvallen dmv medicijnen of een operatie. Mensen die daar nog niet binnen vallen maar die het door bijvoorbeeld hormonen niet lukt om gewicht kwijt te raken  niet hebben niets. 

Vaak wordt er dan gezegd dan eet ik maar door tot m8jn BMI boven de 40 is want dan krijg ik tenminste professionele hulp. 

Waarom hebben we dat zo scherp gesteld. Zelfs hulp van een dietiste is aanbanden gelegd door maar een paar uur per jaar.  Te vergoeden.

Wanneer gaan we eens zien datobesitas een ziekte is wara mensen hulp bij moeten kunnen krijgen om te voorkomen dat het uit de hand loopt.

Zelf heb ik het zo aangeprezen GLI programma gevolgd. 2 jaar lang een uurtje per maand ouwenelen. Sorry dat zet geen zoden aan de dijk. Niks bewegen niks niet.

En dat 1 keer per maand een uurtje valt wel onder de basis verzekering terwijl.90% van de deelnemers aangeeft dat het nergens op slaat. We weten best wel wat je wel en niet moet doen maar het lukt gewoon niet.

En omdat je niet gelijk wil opereren (maagverkleining of GBP) is wat mij betreft onder begeleiding Ozempic een prima oplossing.

 

Cookie-instellingen