*

Heb jij je laten bijscholen of zou je dat willen?

Woensdag 3 april is de burgemeester van Gorinchem te gast. Om meer te weten te komen over een belangrijk onderdeel van haar werk, heeft ze een hele andere studie gevolgd.

Als burgmeester moet Reinie Melissant namelijk wel eens een crisismaatregel nemen: een spoedprocedure waarin iemand verplichte zorg krijgt opgelegd. Het zat haar dwars dat ze niet wist wat er dan eigenlijk gebeurt en of het opleggen van zo'n maatregel altijd terecht is. Om daar achter te komen heeft ze een versnelde opleiding verpleegkunde gevolgd.

We zijn benieuwd of dit verhaal van de burgemeester jou inspireert. Zou jij ook een andere opleiding willen volgen? Of heb jij jezelf laten om- of bijscholen? Laat het ons weten! 

Danny Kandouw

28-03-24 om 15:15

In mijn puber-, en studietijd was ik niet zo ambitieus en had vooral aandacht voor andere zaken, zoals op die leeftijd hoort ;-). Uiteindelijk heb ik wel mijn HBO Commerciele Economie afgerond. Later toen ik eenmaal echt wist wat ik wilde gaan doen, heb ik mijn studies aangevuld met opleidingen die meer relevant voor de job zijn (Marketing-NIMA-, Sales en Lean Six Sigma). Het is waarschijnlijk niet het meest efficiente pad welke ik heb behandeld maar ben er uiteindelijk toch wel gekomen. Scholing is zeer belangrijk en bijscholing bijna onvermijdelijk als je in het begin nog niet helemaal zeker weet wat je werkelijk en uiteindelijk wilt doen in jouw arbeidscarriere.

Geertje Algera

28-03-24 om 16:25

Complimenten voor de burgemeester. In de steeds veranderende arbeidsmarkt is dit, denk ik, heel verstandig. Ook onze maatschappij is nogal in beweging en thema's als onderwijs en zorg zijn heel ingewikkeld. Logisch dus dat je als burgemeester goed op de hoogte wilt zijn.

Sinds kort ben ik lid van een GMR, en zodoende volg ik trainingen over medezeggenschap en leer ik ook goed hoe het basisonderwijs werkt. Om mezelf te ontwikkelen als trainer heb ik in 2022 de leerweg "gedragstrainer" gevolgd. Het hoort erbij als je het mij vraagt. 

nico van gelder

28-03-24 om 17:42

Na 33 jaar in het basisonderwijs heb ik een opleiding tot NLP therapeut gevolgd. Of eigenlijk drie studies: Practitioner, master en trainer opleiding. Ik ontdekte dat veel van wat ik in die opleiding leerde raakvlakken had met het Montessori onderwijs dat ik gegeven heb. En dat maakte de opleiding extra speciaal. Heb samen met mijn lief een praktijk opgezet en heb daar zo'n 20 jaar van genoten. Nog steeds pas ik geleerde technieken toe als ik merk dat iemand daar behoefte aan heeft en er voor open staat. O.a. allergie en pijn behandelingen.

Josien Sneek

28-03-24 om 19:25

Als 53-jarige koos ik voor een grote omscholing. Na 20 jaar juristenschap  bij de overheid volgde ik tegelijkertijd 2 opleidingen: 1 voor trainer, 1 voor coach. Daarna begon ik, na 32 jaar loondienst, mijn eigen bedrijf. In de tijd tot nu, 13 jaar later, volgde ik vele bijscholingen om nieuwe kennis en ervaringen op te doen. Ik werk met veel plezier en ben nog lang niet van plan om met pensioen te gaan!  Mijn tip: houd jezelf fris en houd je brein actief. Werkgeluk verzekerd!
Josien Sneek / Ervaren Ambtenaren

Eddy Van der Meer++

28-03-24 om 23:20

Ik werk al mijn hele leven in de Horeca. Maar toen mijn kinderen naar een NRC school gingen ben ik zelf gaan les geven aan groep 2 . Als je dat doet dan hoort daar ook bijscholing van de NOB er bij. Wat heel erg leuk was en leerzaam. Daar waren ook altijd interessante gast sprekers zo als bijvoorbeeld Paul van Loon. En wat ook erg leuk is je ontmoed Nederlanders van over de hele wereld. 
Maar nadat mijn derde zoon stopte ben ik ook gestopt 11 jaar bijna elke  zaterdag 's morgens Nederlandse school en 's avonds naar het restaurant om te werken. Maar dit is niks vergeleken met mensen die een hele MBO of HBO opleiding doen op latere leeftijd. Mijn moeder  ging als sociaal/ cultureel werker in de Tagrijn in Hilversum opeens omscholen  om in een verzorgingshuis tehuis te kunnen werken. Toen was ze in de 50 en mede scholieren 20 ers.

Mijn broer heeft net in Duitseland een opleiding terapeut gedaan. Dus naast werk als hulpverlener in een tehuis voor moeilijk opvoedbare kinderen in het Duits wat voor hij daar ging wonen niet echte een sterke taal was. 
Maar je moet het doen als je er nog plezier in hebt. Maar het is ook niet erg als je tevreden bent wat je doet. Sommige commerciële bijscholingen lijken meer een verdienmodel dan dat je er daadwerkelijk iets aan hebt. Maar de politiek moet mensen niet proberen te dwingen. Je moet zelf gemotiveerd zijn. Niet omdat een ander het nuttig vind. Maar je hoopt wel dat mensen als dat ze leuk lijkt bijvoorbeeld als leerkracht een tweede leven zouden beginnen. Want lesgeven is erg leuk. Wel jammer dat de officiële lesstof vaak heel saai is.

 

nou ik denk wel genoeg te hebben gezegd.  Groetjes uit Helsinki Eddy

Eddy Van der Meer++

28-03-24 om 23:23

Ik ben net een half uur aan het schrijven geweest verdwijnt mijn text.

Eddy Van der Meer++

28-03-24 om 23:24

Hij is er toch sorry

Francisca Wagenmakers

28-03-24 om 23:53

Ik heb in Wageningen landbouwplantenteelt gestudeerd (ir.) en heb tijdens mijn opleiding een extra jaar ingelast om een eerstegraads lesbevoegdheid voor biologie te halen. Na mijn studie heb ik in één en twee jaar opleidingen gedaan voor trainer in het opzetten van voorlichtingsprogramma's en trainer in gesprekstechnieken (Instituut voor Toegepaste Voorlichtingskunde in Wageningen). Hierna heb ik een opleiding gedaan voor coach. Ongeveer vijftien jaar geleden heb ik een opleiding gedaan voor projectleider Prince2 (foundation en practitioner) en een cursus Cambridge English C1. Daarna heb ik een verkorte opleiding gedaan voor tweedegraads leraar Nederlands (Saxion Next, bachelor). Mijn opleidingen zijn goed bruikbaar voor mijn baan: taalcoach voor zowel studenten als docenten bij technische hbo-opleidingen. Ik geef bijscholing (taaltraining) en help taalzwakke stagiaires en afstudeerders met plannen en verslagen schrijven, maar ook met het voeren van sollicitatiegesprekken. In mijn vrije tijd ben ik bestuurslid bij de vereniging Beter Onderwijs Nederland.

Jos van Eijndhoven

29-03-24 om 0:58

Ergens, begin jaren negentig werden bedrijven verplicht om een stagebegeleider aan te stellen. Die moest met goed gevolg een cursus doorlopen. De cursus bestond uit 10 middagen van vier uur les. Daarna volgde het examen. 

Pas daarna kreeg je het predikaat 'Erkend leerbedrijf'.

Ik zag er destijds erg tegenop; kostte me heel veel vrije tijd. Achteraf ben ik ontzettend blij met deze cursus. Heb geleerd hoe dat leerlingen denken, hun angsten voor het onbekende, hun onzekerheden. Vooral veiligheid werd benadrukt. Op alle fronten, heel breed, moeten leerlingen zich geborgen en vertrouwd voelen. Zeer wijze lessen  van zo'n dertig geleden die nog steeds bijzonder actueel zijn.

 

Cookie-instellingen